BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesújtó felmérés született a magyar diákokról

Ismét növekedésnek indult az alkoholfogyasztás és a dohányzás, sokan küzdenek pszichoszomatikus tünetekkel. A túlsúlyosak száma is folyamatosan nő a diákok körében.

A magyar iskolásokat kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségi állapot jellemzik – derül ki az ELTE PPK felméréséből, melyet az egyetem az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel közösen készített el az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása című nemzetközi kutatás részeként.

diák, tanuló, fiatal
Fotó: Béres Attila / Mediaworks

A négyévente, 5., 7,, 9., 11. évfolyamos diákok körében, alkalmanként hatezer tanulót érintő, egyedülálló, országosan reprezentatív életmódkutatás eredményei a kezdeményezésben részt vevő közel ötven ország adataival is összevethetők.

A felmérés szerint évek óta csökken a rendszeresen reggelizők aránya a diákok körében, és a kamaszok kevesebb mint harmada fogyaszt napi rendszerességgel zöldséget vagy gyümölcsöt, ugyanakkor egyre kevesebben fogyasztanak magas cukortartalmú ételeket és italokat, és bár lassan, de nő a fizikailag aktív fiatalok aránya. Ennek ellenére folyamatosan nő a túlsúlyosak száma.

Sok diák a képernyő előtt tölti a szabadidejét

Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a tanulók mintegy harmada szinte az összes szabadidejét ülve tölti, főként képernyőhasználattal, ugyanakkor hétköznapokon keveset, átlagosan hét és fél órát alszik. Elmondható az is, hogy az átlagos alvásidő nagyot csökkent az elmúlt nyolc évben – derül ki a Magyar Nemzet összefoglalójából.

A káros szenvedélyek terén korábban csökkenő alkoholfogyasztás és dohányzás ismét növekedésnek indult, így körülbelül minden hatodik diák legalább hetente rágyújt, tízből négyen pedig már voltak részegek életükben. 

Az elektromos cigarettát kipróbálók aránya meghaladja az egyharmadot. 

A tiltott szerek használata azonban nem nőtt. Ezek közül a leggyakoribb a marihuána, amit a középiskolások mintegy 17 százaléka kipróbált.

Problémás közösségimédia-használónak a tanulók 13 százaléka, problémás videójáték-használónak 18 százaléka bizonyult. A középiskolás diákok 45 százalékának volt már szexuális kapcsolata.

Nem érzik jól magukat a fiatalok

A fiatalok azonban maguk sem érzik jól magukat, 2002 és 2022 között 10 százalékkal csökkent azok aránya, akik kitűnőnek minősítették egészségüket, és 

a tanulók több mint fele legalább heti rendszerességgel két vagy több pszichoszomatikus tünetet, például fejfájást vagy fáradtságot is tapasztal.

Ennek ellenére a diákok háromnegyede szereti az iskoláját, ám jelentősen, mintegy 12 százalékra nőtt azok aránya, akik nagyon nyomasztónak érzik iskolai feladataikat. Minden tizedik tanuló szenved el iskolai kortársbántalmazást, és a diákok 20 százalékát legalább egyszer bántották már az interneten.

Nemzetközi összevetésben a magyar fiatalok a táplálkozási szokások és a túlsúlyosság, a dohányzás és alkoholfogyasztás, az online bántalmazás, a saját egészség értékelése és bizonyos pszichoszomatikus tünetek gyakorisága tekintetében kedvezőtlenebb képet mutatnak az átlagnál. A fizikai aktivitás és a marihuánahasználat azonban átlagos a felmérésben részt vevő országokhoz viszonyítva.

Az átlagnál pozitívabb képet mutat a társas kapcsolataik értékelése, a családdal, szülőkkel, kortársakkal való viszony.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.