BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak a Hamászon múlik, lesz-e újabb tűzszünet

Az Egyesült Államok arra kért több közel-keleti országot is, hogy gyakoroljanak nyomást a Hamászra, mivel a terrorszervezet az egyetlen, ami még nem fogadta el Joe Biden tűzszüneti tervét. Az újabb tűzszünet lehetőséget adna a még palesztin fogságban lévő izraeli túszok elengedésére.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn azt kérte a közel-keleti arab országoktól, hogy gyakoroljanak nyomást a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szélsőséges szervezetre annak érdekében, hogy fogadja el a május végén az amerikai elnök által ismertetett tűzszüneti javaslatot. Blinken most kezdett újabb látogatást a Közel-Keleten, tárgyalásainak középpontjában a Joe Biden elnök által május 31-én ismertetett tűzszüneti terv életbe léptetése, a még palesztin fogságban lévő izraeli túszok elengedése és a térség biztonságának javítása áll.

Rally for Israel's Independence Day in Bremen
izrael és palesztin zászló
háború
gáza
hamász
tüntetés
Már csak a Hamászon múlik, lesz-e újabb tűzszünet / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Útjának első állomásán, Kairóban az amerikai miniszter Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel találkozott, aki az egyik fő közvetítő a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon. Blinken hangoztatta, hogy 

a Hamász az egyetlen fél, amely eddig még nem egyezett bele a tűzszüneti javaslatba.

„Az az üzenetem a térség kormányaihoz és népeihez, hogy ha tűzszünetet akarnak, gyakoroljanak nyomást a Hamászra, hogy igent mondjon” – jelentette ki sajtónyilatkozatában, mielőtt Kairóból továbbindult Izraelbe. Szíszi a sajtó előtt fontosnak nevezte, hogy feloldják a gázaiaknak szánt humanitárius segélyt gátoló akadályokat.

A kairói tárgyalásokon szó volt a május 7. óta zárva tartó, az egyiptomi és gázai határon található rafahi átkelő újbóli megnyitásáról, amelyen a nemzetközi segélyek érkeznek. A Gázai övezetben zajló izraeli–palesztin fegyveres konfliktus néhány napja lépett a kilencedik hónapjába, azóta ez Antony Blinken nyolcadik látogatása a térségben.

Izrael után az amerikai miniszter Jordániába és a másik fontos közvetítő országba, Katarba utazik.

A Hamász vezetői állandó parancsba adták a túszok megölését, amennyiben az izraeli hadsereg (IDF) közeledne. Források szerint túszok egy kis csoportját Jahja Szinvar Hamász-vezető közelében tartják fogva, emberi pajzsként használva őket, ami megnehezíti az elfogását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.