BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jahja Szinvar emberi pajzsokat használ az izraeli hadsereg ellen

A túszokat kivégezhetik, ha a Hamász-vezetők úgy vélik, túl közel jár az IDF. Jahja Szinvar korábban Rafah alatt bujkált, most állítólag visszatért Háj-Júnisz alá, ahol még mindig hatalmas kiépített hálózat van és képes túszok fogva tartására.

A Hamász vezetői állandó parancsba adták a túszok megölését, amennyiben az izraeli hadsereg (IDF) közeledne. Tehát a túszokat fogva tartó Hamász-tagok folyamatos készültségben vannak és készen állnak végezni a hónapok óta fogva tartott túszokkal, ha vezetőik úgy gondolják, hogy az IDF katonái túl közel járnának. Annak érdekében, hogy minél több túszt élve kiszabadítsanak, az Egyesült Államok is megfigyelő drónokat küldött Gáza felé. Az amerikai drónok olyan információt is tudnak gyűjteni, amire az izraeli egységek nem képesek.

A gunman from  the Ezzedine al-Qassam Brigades, the armed wing of Hamas, guards the door of the house of their late leader Ahmed Jaabari, as mourners visit to pay their condolences to his family in Gaza City on November 22, 2012. Israeli politicians returned to the campaign trail as the streets of Gaza came back to life after a truce ended eight days of bloodshed, with both sides claiming victory while remaining wary. AFP PHOTO/MARCO LONGARI (Photo by MARCO LONGARI / AFP)Hamász, Jahja Szinvar, Hamász
Jahja Szinvar túszokkal védheti magát az izraeli hadseregtől / Fotó: AFP

Jelenleg az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hírszerzési együttműködése Izraellel már meghaladta a túszok visszaszerzésére irányuló erőfeszítéseket, a két ország szerves része a legnagyobb izraeli katonai hírszerzési hadműveleteknek. A közös források szerint

túszok egy kis csoportját Jahja Szinvar Hamász-vezető közelében tartják fogva, emberi pajzsként használva őket, ami megnehezíti az elfogását

írja a The Times of Israel. Jelentések szerint Szinvar egy ideig a Rafah alatti alagutakban bujkált, de most valószínűleg visszament Hán-Júnisz alá, ahol hatalmas földalatti hálózat van kiépítve. Egyelőre nem világos, hány túszt tartanak fogva alagutakban, de a szombati sikeres mentőakció után valószínűsíthető, hogy egyelőre fel nem fedett alagúthálózatokba szállítják őket, mert azok könnyebben védhetők.

Az IDF szombaton kiszabadított négy olyan izraelit a Gázai övezetben, akit a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei tavaly október 7-i terrortámadásuk során túsznak elhurcoltak az övezetbe. Az IDF hírszerzési információk alapján, egy kommandós akció keretében élve szabadította ki a négy embert az övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábor területén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.