BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mostantól a szaloncukor és a kocsi is hungarikumnak számít – mutatjuk a friss listát

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom is.

Új elemekkel bővült a hungarikumok listája, a Hungarikum Bizottság döntésével 

92-re emelkedett a Hungarikumok Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon. 

„A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat” – mondta Nagy István agrárminiszter kedden, a Hungarikum Bizottság ülésén, ahol három elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, és két tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

A,Famous,And,Popular,Hungarian,Christmas,Chocolate,Candy,Called,Szaloncukor.
Fotó: Shutterstock

A kedden meghozott döntések értelmében bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a kocsi, egy magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. Hungarikum lett a szaloncukor, amely a karácsony elmaradhatatlan része, és a 19. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert. A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó – olvasható az agrárminisztérium közleményében. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.