BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: Orbán érkezik az egyik legnagyobb felhatalmazással Brüsszelbe

A Fidesz–KDNP 44,82 százalékos eredményével a második legtöbb szavazatot begyűjtő kormánypárt az unióban. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács informális megbeszélésén vesz részt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82 százalék ) az Európai Unió hétfői informális csúcstalálkozójára. Az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök pártjai azonban mindössze 13,9 százalékos, illetve 14,6 százalékos eredményt értek el – összegezte a Nézőpont Intézet hétfőn. A nagy tagállamok vezetői közül Pedro Sánchez spanyol kormányfő (30,18 százalék) nem tudta megnyerni hazájában az EP-választást, Giorgia Meloni olasz elnök kormánypártja a ciklus közepe felé közeledve pedig képes volt győzelmet aratni (28,76 százalék).

Hungarians March Across Budapest On The 10th Peace March.
Orbán Viktor
Orbán Viktor érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással a hétfői informális EU-csúcsra / Fotó: NurPhoto via AFP

A hétfői találkozó azért is kiemelt jelentőségű, mert a június 9-i európai parlamenti választások után első alkalommal ül össze az Európai Tanács, melynek informális megbeszélésén arról egyeztetnek, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba. A döntéseket formálisan nagyjából két hét múlva, megerősített minősített többséggel kell meghozni. Ezt nyolc tagállam vagy az európai népesség 35 százalékát képviselő kormány- és államfők akadályozhatják meg.

Mivel a személyi kérdésekről az országvezetők, nem pedig az egyes tagállamok állampolgárai döntenek, a Nézőpont Intézet azt gyűjtötte össze, hogy egyes kormány- és államfők pártjai mekkora támogatást kaptak az európai parlamenti választáson, mekkora a legitimitásuk a soron következő fontos döntésekhez.

Uniós csúcspozíciók elosztása: körvonalazódik a megegyezés

Hétfő délután ülnek össze első körben az unió tagállamainak vezetői, hogy egyeztessenek a csúcspozíciókról. Az EU esetében szokatlanul sima megegyezés körvonalazódik.

A legnagyobb felhatalmazást a máltai miniszterelnök, Roberto Abela pártja, a Partit Laburista gyűjtötte be, 45,26 százalékkal. A Fidesz–KDNP listája 44,82 százalékkal a második legnagyobb győzelmet aratta a regnáló vezetők pártjai közül. A harmadik Donald Tusk pártja, a lengyel PO 37,06 százalékkal.

A merénylet után lábadozó szlovák miniszterelnök, Robert Fico pártja, a Smer a szavazatok 24,76 százalékát szerezte meg.

A leggyengébb eredményt a belga miniszterelnök, Alexander De Croo pártja, az Open VLD szerezte meg, a szavazatok mindössze 5,76 százalékával éppen hogy bejutott az EP-be.

A bolgár Dimitar Glavcsev, a ciprusi Nikos Christodoulides, a litván Gitanas Nauséda és a román Klaus Iohannis független politikusként tölti be a tisztséget, nem tagjai egyik pártnak sem, így ők nem is szerepelnek az összehasonlításban.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.