BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli kormánybejelentés: kiderült, hogy veszi át a magyar kormány a soros elnökséget

A magyar elnökség jelmondata: tegyük újra naggyá Európát.

„Körülbelül 1500 tanácsi munkacsoportülést fogunk lebonyolítani, 37 formális tanácsülést tartunk tervezetten Brüsszelben és Luxemburgban, 230 elnökségi rendezvényt szervezünk meg Magyarországon. Ezek között 16 informális tanácsülést, egy informális Európai Tanács-ülést és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját” – közölte Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden.

Fotó: ANP / AFP

A miniszter elmondta, hogy a magyar uniós elnökség számára hét prioritást határozott meg a kormány. Az Európai Unió versenyképességének az erősítésére egy európai versenyképességi megállapodást fogadnak el. Támogatni fogják az európai védelmi ipar megerősítését, a védelmi innovációt, valamint a tagállami védelmi beszerzési együttműködést. A soros elnökség alatt partnerségi megállapodást kötnek a külső határok hatékony védelmének az érdekében, és a migrációt kiváltó okok kezelésére. A miniszter hozzátette, hogy érdemalapú, kiegyensúlyozott és hiteles bővítési politikát folytatnak majd, megfogalmazása szerint a Nyugat-Balkán minden tagjelölt országának bővítési folyamatában tesznek majd egy lépést előre. 

Stratégiai vitát indítunk a kohéziós politika jövőjéről.

„Egy olyan politika jövőjéről, amely évtizedek óta bizonyítja a sikerességét az unió versenyképességének erősítésében, a gazdaságiválság-kezelés támogatásában és a belső piac egyenlőtlenségének az enyhítésében” – mondta Bóka János. A magyar elnökség támogatja a gazdaközpontú agrárpolitikát, amely garantálja Európa élelmezésbiztonságát, illetve a demográfiai kérdéseket minden formában és fórumon napirendre tűzi a soros elnökség.

Kovács Zoltán az elnökség lebonyolításáért felelős kormánybiztosként elmondta, hogy összesen 177 esemény lesz a magyar soros elnökség fél éve alatt. A fő helyszín a Várkert Bazár lesz, azonban a Bálna is számos tanácskozásnak lesz a helyszíne, de a Puskás Arénában is lesznek protokolláris események. Bóka hozzátette, hogy 

a magyar elnökség jelmondata: Tegyük újra naggyá Európát! (Make Europe great again)

A miniszter szerint azért választották ezt jelmondatot, mert egy cselekvő elnökségre utal, amely megjeleníti azt a várakozást, hogy az országok együtt egy erős Európát alkotnak, amely így egy önálló globális szereplővé válhat. A magyar elnökség szimbóluma pedig a Rubik-kocka lesz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.