BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Scholz hazudott: nem képes megoldani a migráns krízist

Tavaly ősszel Olaf Scholz az illegális bevándorlók deportálását ígérte Németországból. A kitoloncolások ezzel szemben nem gyorsultak fel, ráadásul az uniós jogi környezet nem is teszi lehetővé a migránskérdés megoldását.

A német kancellár, Olaf Scholz 2023 szeptemberében tett egy ígértet, miszerint megoldják a Németországba illegálisan ékezett migránsok okozta problémát. Scholz a deportálások felgyorsítását ígérte, azonban a számok azt mutatják, hogy ezt az ígéretét nem tartja be.

Olaf Scholz
migráns
illegális bevándorló
deportálás
kitoloncolás
Scholz hiába ígérgetett, nem tudja megoldani a migrénsok problémáját / Fotó: AFP

2024 januárja és áprilisa között 6 316 embert toloncoltak ki Németországból, ami 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tavalyi év egészében 31 770 esetben indult eljárás deportálás miatt, aminek végül csak a fele, 16 430 járt sikerrel – írta meg a Bild . Ennek az az oka, hogy az európai uniós jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az embereket csak úgy „kidobják a határon”. Alapesetben a menekülteket kitoloncolni a származási országba lehet, vagyis oda, ahol beléptek az Európai Unió területére. Azonban ezek a határ országok általában nem fogadják vissza a menekülteket. Az is nehezíti a helyzetet, hogy az EU-ba bejutott migránsok nem működnek együtt a hatóságokkal. Nem azonosítják magukat, irataik pedig nincsenek, így az sem világos, hogy hova kellene őket kitoloncolni. Mindezek mellett pedig a hatóságok is túlterheltek, nincs kapacitás arra, hogy a több tízezer illegális bevándorló származását nyomozati úton felderítsék.

2023-ban a kitoloncolások első számú akadálya Németországban a személyazonosításra alkalmas iratok hiánya volt.

Sokan feleszik a kérdést, hogy Németország miért nem követi Nagy-Britannia példáját, és köt szerződést Ruandával az illegális bevándorlók deportálására. Egy megállapodás szerint a britek az afrikai országba szállítják az illegális migránsokat. Ez az európai uniós szabályok szerint nem lenne lehetséges, hiszen Ruandát az EU katonai diktatúrának tekinti, ahol súlyos emberi jogsértések zajlanak. Emiatt lehetetlen, hogy egy uniós tagállam a britekhez hasonló megállapodást kössön Ruandával.

Olaf Scholz ígérete annyiban megállja a helyét, hogy a kitoloncolások üteme valamelyest gyorsult, de ez még mindig nagyon lassúnak számít. A német és az uniós jog nem ad lehetőséget sok bevándorló kezelésére, a hatóságoknak pedig sokkal több energiát kell a származások felderítésére áldozni, hogy egyes embereket deportálhassanak az országból.

A brit miniszterelnök Ruandába telepítené az illegális migránsokat

A bevándorlás, az egészségügy, az adórendszer és a megélhetés állt Rishi Sunak konzervatív párti brit kormányfő és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer kedd este tartott első televíziós választási vitájának középpontjában. A vita utáni első gyorsfelmérés szerint a nézők közül többen ítélték jónak Starmer teljesítményét, mint ahányan Sunak szerepléséről vélekedtek így.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.