BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrongálták a magyar nagykövetség épületét Szarajevóban

Napokkal azt követően, hogy Magyarország nem szavazta meg, hogy július 11-ét a srebrenicai népírtás emléknapjává nyilvánítsák, ismeretlenek megrongálták a magyar nagykövetséget Szarajevóban. A magyar mellett a szlovákiai külképviseletet is összefirkálták.

Összefirkálták a magyar nagykövetség épületét Szarajevóban. A rongálás valószínűleg azért történt, mert Magyarország nemmel szavazott arra az ENSZ határozatra, ami július 11-ét a srebrenicai népírtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánították.

Megrongálták a magyar nagykövetség épületét Szarajevóban / Fotó: AFP

A tetteseket nem találták még meg, a nyomozás zajlik – írta a Naphire.hu.

A magyar nagykövetség mellett Szlovákia külképviseletét is megrongálták.

A magyar nagykövetség falaira a 8372-es számot írták fel. Ennyi embert hurcoltak el Srebrenicából 1995 júliusában.

Meglepőt húzott Bosznia: felfüggesztette egyik diplomáciai egyezményét Magyarországgal

A boszniai döntés azt követően született, hogy a magyar kormány bejelentette, nem fogja megszavazni azt az ENSZ-határozatot, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népírtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére több mint nyolcezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, akiket később megöltek. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a történteket népirtásnak minősítette. A hivatalos szerb álláspont szerint Srebrenica tragédiáját nem lehet népirtásnak tekinteni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.