BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megerősítést nyert, hogy Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából

A NATO brüsszeli védelmi miniszteri értekezletén megerősítést nyert, hogy Magyarország kimarad a szervezet ukrajnai szerepvállalásából – közölte a Facebook-oldalára feltöltött videóban a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy „Magyarország továbbra is elkötelezett, lojális és megbecsült szövetségese a NATO-nak”.

A miniszter szerint nagyon fontos, hogy a NATO megőrizze védelmi jellegét. Ezért is tartja kiemelt jelentőségűnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár abban állapodtak meg, hogy Magyarország kimarad abból a szerepvállalásból, amelyet a NATO az ukrajnai háborúhoz kapcsolódóan akar 31 ország részvételével megtenni.

Magyarország sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem ad ehhez az együttműködéshez, azonban nem is blokkolja 

– hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért rá, Magyarország tavaly már elérte, idén pedig fenntartja és a jövőben is fenntartani óhajtja a nemzeti költségvetés 2 százalékos szintjét a védelmi kiadásokra vonatkozóan. „Ezzel a NATO elit csoportjába tartozunk” – emelte ki.

Értékelése szerint Magyarország élen jár a NATO iránti elkötelezettség tekintetében, és ez a magyar emberek biztonságának a garanciája.

Elmondta, hogy az ország a továbbiakban is magas létszámmal részt vesz a katonai szervezet több nemzetközi missziójában, légtérrendészeti feladatokat lát el a balti országokban és a szomszédos országokban, valamint NATO-hadosztályparancsnokság is működik Magyarország területén.

A miniszter közölte azt is, hogy 

az értekezleten jelen volt az ukrán védelmi miniszter, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy a magyar kisebbség aktívan részt vesz a háborúban.

Úgy fogalmazott, hogy közülük „többen a legmagasabb, legnagyobb áldozatot is meghozták, életüket adták Ukrajnáért”. Ezért joggal várható el, hogy az ukrajnai magyar kisebbség minden korábban megszerzett jogát megkaphassa – tette hozzá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.