BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US President Joe Biden's celebrates Independence Day at the White House, Biden, Harris,

Már a NATO-szövetségesek is aggódnak Biden elmeállapota miatt

Az amerikai elnök a keddi NATO-csúcson nemcsak Ukrajna támogatását, hanem saját újraválasztását is be akarja biztosítani. A demokrata donorok után azonban már az Egyesült Államok katonai szövetségesei is attól tartanak, hogy Bidennek nincs helye a Fehér Házban.

Joe Biden amerikai elnök elmeállapotán csámcsog a június végén tartott választási vita óta a média és a lakosság, pártja legnagyobb támogatóiról nem is beszélve. Az erről szóló viták pedig az e heti NATO-csúcstalálkozóra is átterjedtek, ahol a szövetségeseknek élőben is szembesülniük kell azzal, hogy az USA vezetője nem képes a kormányzásra.

US President Joe Biden's celebrates Independence Day at the White House, Biden, Harris,
Joe Biden elmeállapota a NATO-csúcsot is kisiklathatja / Fotó: AFP

A The New York Times hétfőn arról számolt be, hogy a Fehér Házat az utóbbi időben többször is meglátogatta egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus – sokak szerint ez egy újabb bizonyíték Biden hanyatló kognitív képességeire és arra, hogy az öregedő elnöknek vissza kellene lépnie a demokrata választási kampányból.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára azonban egy hétfői sajtótájékoztatón nem volt hajlandó megerősíteni a hírt:

Kezelték-e az elnököt Parkinson-kórral? Nem. Kezelik-e jelenleg Parkinson-kórral? Nem, nem kezelik. Szed-e gyógyszert Parkinson-kórra? Nem. Ezek mind álhírek, Joe Biden egészséges 

– szögezte le a szóvivő. Ezt háziorvosa, Kevin O’Connor is megerősítette egy levélben, amelyben a látogatást „éves vizsgálatnak” nevezte.

Joe Biden megígérte, hogy többet fog aludni

Az elnök viccelődött az egészségével, szerinte csak az ágyával van baj. Joe Biden rájött, hogy több időt kell szakítania a pihenésre.

Maga az elnök is dacosan reagált a vádakra, hogy elmeállapota egyre bizonytalanabb. A Morning Joe című kábeltelevíziós hírműsorban hétfőn meglepetésszerűen betelefonáló Biden azt mondta, hogy frusztrálják azok a felhívások, amelyek arra szólítják fel, hogy vonuljon vissza az elnökválasztási versenyből egy másik demokrata jelölt javára.

Emellett hozzátette, hogy bárki kihívhatja őt a jelöltségért az augusztusi pártkonvención, ha úgy gondolja, hogy a szavazók támogatnák.

Nem indulnék újra, ha nem lennék feltétlenül meggyőződve arról, hogy én vagyok a legalkalmasabb személy arra, hogy 2024-ben legyőzzem Donald Trumpot. Volt egy demokrata jelölési folyamat, és a választók világosan és határozottan mellém álltak 

– olvasható Biden párttársainak írt levelében.

A Nyugat vezetőjének hanyatló mentális egészsége azonban nem elhanyagolható ügy, és az erről szóló aggodalmak – valamint azok Biden által megígért elhessegetése is központi szerepet kaphat a kedden kezdődő NATO-csúcson.

A szövetség 75. évfordulójának megünneplésén túl a háromnapos találkozó legfontosabb témája az ukrajnai háború, valamint a világszínpadon növekvő kínai befolyással szembeni fellépés lesz. A találkozót megelőzően Jens Stoltenberg leköszönő főtitkár bejelentette, hogy 43 milliárd dolláros segélycsomagot nyújt Kijevnek, ami a korábbi csomagokhoz képest jelentős visszaesés, és a jövőben várhatóan tovább csökken.

Biden értelmi képességei és az erre épülő választási esélyei óriási hatással lehetnek az Ukrajnának szánt támogatásokra és a NATO céljaira a következő években, ugyanis

Donald Trump republikánus elnökjelölt már korábban leszögezte, hogy újraválasztása esetén elzárná az amerikai pénzcsapot.

A Fehér Házba visszaköltöző Trump valószínűleg visszatérne a 2020 előtti stratégiájához, és Kína befolyásának csökkentésére fókuszálna, fokozatosan hátat fordítva a pénznyelővé vált orosz–ukrán háborúnak, valamint az amerikai támogatást követelő európai szövetségeseknek, akiktől előző ciklusa során már megkövetelte, hogy erősítsék meg saját védelmüket.

Az amerikai csapda: Trump lesöpörné Kamala Harrist a felmérés szerint, ha Biden visszalép

Egy új felmérés szerint Donald Trump könnyedén legyőzné Kamala Harris alelnököt az elnökválasztáson. Joe Biden eközben magyar idő szerint hajnali két órától a szavazóit győzködi alkalmasságáról és arról, hogy ne indítsanak mást helyette.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.