BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Balról jobbra: A Nemzeti Tömörülés (RN) párt főigazgatója Gilles Pennelle, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) párt parlamenti frakciójának elnöke és Ludovic Pajot, Bruay-la-Buissiere polgármestere és az RN frakció megyei tanácsosa

Lemondott Le Pen egyik legfontosabb szövetségese a Nemzeti Tömörülés eredménye után

A francia választások második fordulójában a Nemzeti Tömörülés csak a harmadik helyen végzett. Le Pen pártja a várt 289-ből csak 143 parlamenti széket tudott megszerezni, így nincs elég mandátuma a kormányzáshoz. A vártnál jelentősen rosszabb eredmény miatt Gilles Pennelle, a Nemzeti Tömörülés főigazgatója lemondott posztjáról. Pennelle volt az, aki kidolgozta a Matignon-tervet, amivel Le Pen kormányozni tervezett.

Lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés (RN) főigazgatói posztjáról, miután Marine Le Pen pártja még a relatív többséget sem tudta megszerezni az előrehozott nemzetgyűlési választás második fordulójában az első fordulós győzelme után – erősítették meg kedden a pártvezetéshez közeli források a Le Monde című napilap értesülését.

Balról jobbra: A Nemzeti Tömörülés (RN) párt főigazgatója Gilles Pennelle, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) párt parlamenti frakciójának elnöke és Ludovic Pajot, Bruay-la-Buissiere polgármestere és az RN frakció megyei tanácsosa
Gilles Pennelle, a Nemzeti Tömörülés főigazgatója, Marine Le Pen frakcióvezető és Ludvic Pajot polgármester / Fotó: AFP

Gilles Pennelle dolgozta ki a miniszterelnöki hivatal nevét viselő, úgynevezett Matignon-tervet, amelynek célja az volt, hogy a párt a kormányzásra felkészülten álljon egy előrehozott választás esetén. 

Erre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen nemzetgyűlési frakcióvezető az elmúlt hónapokban rendszeresen kérte a választás kiírását Emmanuel Macron államfőtől.

Három héttel azután, hogy az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva a köztársasági elnök feloszlatta a parlament alsóházát, és előrehozott választást írt ki, az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el az első fordulóban a szavazatok harmadának elnyerésével, de a második fordulóban a harmadik helyen végeztek, és csak 143 mandátumot tudtak megszerezni a kormányzáshoz szükséges 289-ből, ami pedig a kitűzött célja volt az RN-nek.

Miközben a párt vezetői korábban azt hirdették, hogy „csak meg kell nyomni egy gombot”, és a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei, a két forduló közötti kampányban több jelölt miatt magyarázkodniuk kellett egyebek között azért, mert felkészületlennek bizonyult, vagy a közösségi oldalain rasszista meggyőződésének adott hangot.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét pártja veresége miatt.

Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat. Fejlődnünk kell a helyi beágyazottságunk javítása és egyes jelöltek kiválasztása terén is. Kimondom egyértelműen, hogy egyes választókerületekben nem jó választást hoztunk

– mondta Bardella.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.