BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vakságot okozhat az egyik népszerű kávéfajta – így lehet megelőzni a bajt

Egy friss kutatás a kávézás egészségügyi kockázataira hívta fel a figyelmet. A tudósok megállapították, hogy csak az instant kávé problémás, a többit biztonságosan fogyaszthatjuk.

Ha kávéról van szó, függetlenül attól, hogy az ember presszó-, cappuccino- vagy Americano-rajongó, valószínűleg nem telik el nap anélkül, hogy meginna egyet. Ugyan a kávé sokak számára életmódnak tűnik, egy friss kutatás szerint sokak kedvenc itala potenciálisan romboló hatással lehet az egészségre. Egy orvosi folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint azonban nem kell teljesen lemondunk a kávéról, mivel csak egy bizonyos fajtája tűnik problémásnak – írta a Nuus hírportál.

kávé, instant kávé
egészségügy egészség vakság
Sokak szeretik a mindennapi kávézást / Fotó: Northfoto

A Food Science and Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint az instant kávé fogyasztása növelheti az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) kockázatát. Ez egy gyakori betegség, ami a látás középső részét érinti, a látásromlás egyik vezető oka. A kutatók több mint 500 000 embert elemeztek, majd megállapították, hogy azok, akik kedvelik az instant kávét, és bizonyos genetikai hajlammal rendelkeznek, 700 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk a makuladegeneráció. Bár egyeseknél ez nem okoz tüneteket, a betegség lassú és fokozatos látásvesztést okozhat, ami nem gyógyítható. A betegség korai felismerése azonban jelentősen lassíthatja annak előrehaladását.

„Ez a genetikai átfedés arra utal, hogy lehetnek közös biológiai útvonalak vagy anyagcsere-mechanizmusok, amelyek összekapcsolják az instant kávé iránti vonzódást a makuladegeneráció kialakulásának kockázatával” – ismertette a Medical News Today-nek Dr. Siwei Liu, a kínai Hubei Orvostudományi Egyetem Shiyan Taihe Kórházának szemészeti osztályának kutatója. Hozzátette, hogy ez a felfedezés új betekintést nyújt az AMD patogenezisébe, és potenciális irányt mutat a személyre szabott megelőzési stratégiákhoz, például a génekre alapuló életmódbeli beavatkozásokhoz.

A kávézásnak is vannak élettani hatásai

A genetika és az életkor természetesen fontos tényezők az ilyen típusú betegségek esetében, azonban az életmódbeli döntések is hatást gyakorolnak rá, az étrendtől kezdve a testmozgásig vagy a dohányzásig. És immár figyelembe vehetjük azt is, hogy mennyi kávét iszunk. A makuladegeneráció jelenleg az egyik fő oka a vakságnak az idősebb emberek körében, ami szerinte hangsúlyozza, hogy az életmódbeli tényezőket figyelembe kell venni és jól kell kezelni.

„A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital világszerte, ami gazdag polifenolokban és antioxidánsokban, amelyek neuroprotektív hatással bírhatnak. Azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy a genetika befolyásolja az étkezési szokásokat. A kávéfogyasztásra való genetikai hajlam és a makuladegeneráció kockázatával való összefüggésének vizsgálata segíthet feltárni a táplálkozás és a szembetegségek közötti lehetséges ok-okozati összefüggéseket” – írta Liu, aki csapatával azt tervezi, hogy tovább mélyül a felfedezésekben, más populációkat vizsgálva és az anyagcsere-útvonalakat alaposabban kutatva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.