Logisztika

Szomorú nap az Airbus történelemkönyvében

Nem tartott sokáig a repüléstörténet két óriásgépének élete.

Darabokra szedik, és alkatrészenként eladják a Singapore Airlines először forgalomba állított két A-380-as Airbus repülőgépét – derül ki a francia Les Echos beszámolójából.

A gépek története 14 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Németország összefogásának eredményeként az A-380 sikeres próbautat hajtott végre.

Az Airbus A-380 repülőgép
Fotó: AFP

A rengeteg utas szállítására alkalmas repülőgépekre óriási mennyiségű megrendelés érkezett, ám viszonylag gyorsan kiderült, hogy – bár vonzó a sok utas egyszeri szállítása – az üzemeltetési költségek szempontjából nem feltétlenül jó üzlet a világ legnagyobb repülőgépét fenntartani.

A legnagyobb résztvevő azonban nem a szingapúri légitársaság, hanem az Emirates: a cég 100 darab A-380-assal rendelkezik flottájában, és januárban újabb 36 ugyanilyen gépre kötött 16 milliárd dolláros szerződést. A kontraktus értelmében az üzletből ki lehet hátrálni, ezért úgy tűnik van elég idő ahhoz, hogy a fejlesztőmérnökök gazdaságossá tegyék a szóban forgó gépek használatát.

Singapur Airlines Airbus A-380 Emirates
Kapcsolódó cikkek