Logisztika

Egyes autómodellekre milliós drágulás vár

Az új összegek több kedvelt autó esetén sosem látott magasságokba emelkednek az idén.

Azok után, hogy tavaly átlagosan 3-8 százalékkal már drágultak az új személyautók, az idén 5-10 százalékkal emelkednek majd az árak – derül ki a Vezess friss összeállításából. Az autós szaklap tíz fontos márka képviselőjével beszélt, és kivétel nélkül mind azt állították:

idén újabb általános áremelések lesznek a piacon.

A cikk számos népszerű modell (például Suzuki Vitara, Ford Focus, Skoda Octavia) árain keresztül, konkrét számokkal mutatja be az áremelkedések mértékét.

Az új összegek több kedvelt autó esetén sosem látott magasságokba emelkednek az idén.

Fotó: AFP

Az importőröktől kapott számokból kiderül, hogy több népszerű modell ára az év végére akár egymillió forinttal is meghaladhatja a tavaly év elejit. A sűrűsödő áremeléseknek számos okuk van.

Ezek egyike az euróhoz képest történelmi mélypontra süllyedt forint, de vannak iparág-specifikus tényezők is. Az úgynevezett 95 grammos szabálya miatt várhatóan gigantikus bírsággal néznek szembe a gyártók, amelyek egyre több modellbe szerelnek ilyen-olyan hibrid rendszereket, drágítva ezzel a termékeket. Plusz a konszernenként várhatóan milliárd eurós büntetés miatt is növelni akarják a bevételeiket, ennek részben a magyar vevők fizetik meg az árát.

Autók autóipar drágulás
Kapcsolódó cikkek