Logisztika

Nyereséggel indult a Volán társaságok fúziója

A Volánbusz tavaly október 1. óta egységes, országos szolgáltatási lefedettségű közúti közszolgáltatóként működik.

Tavaly csaknem 54 milliárd forinttal nőtt a Volánbusz Zrt. jegyzett tőkéje a társaság 2019-es beszámolója szerint. Ez a 186 százalékos emelkedés jól tükrözi, mekkora súlyú fúzió ment végbe az előző év őszén, miután az állami tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea egy nyári részvényesi határozatban engedélyezte a hat regionális közlekedési központ beolvadását a Volánbuszba.

A Volánbusz tavaly október 1. óta egységes, országos szolgáltatási lefedettségű közúti közszolgáltatóként működik.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A fúzióval a cég mérlegfőösszege mintegy 188, az eszköz- és forrásállománya pedig 130 milliárd forinttal ugrott meg a 2018-as bázishoz képest. A költségként elszámolt 103,7 milliárd forint majdnem a duplája volt a két évvel korábbinak. A személyi jellegű ráfordítások 150 százalékkal bővültek, és a munkavállalók átlagos statisztikai létszáma 2600-ról 6800 fölé nőtt. A Volánbusz flottájának nyitóállománya 1127 jármű volt, a záróállománya pedig 6839. Az értékesítés nettó árbevétele megközelítette a 49 milliárd forintot, ez 111 százalékos növekedés, míg az adózott eredmény 986 millió forintja 356 százalékos erősödés.

A csaknem milliárdos profit az illetékes miniszter döntése értelmében az eredménytartalékba került.

A Volánbuszból az állam a korábbi években sem vett ki osztalékot. A forrásokon belül a kötelezettségek értéke 58,8 milliárd forint volt, szintén tükrözve az összeolvadás hatását, az érték a bázisidőszakénál 44,8 milliárddal nagyobb. A hosszú lejáratú kötelezettségek 12,4 milliárd forintra rúgtak.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

2019 beszámoló Összeolvadás Volánbusz
Kapcsolódó cikkek