Logisztika

Előremutató lehet a Volánbusz és a MÁV közlekedéspolitikai átalakítása

A szakszervezet szerint a társaságok jogi önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.

Előremutatónak tartja a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bejelentését, amely szerint szerdától a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. – közölte Szabó Imre Szilárd, a szövetség társelnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A társelnök ismertette, hogy

az intézkedéssel egy országos állami vállalatcsoport jött létre, szinte kizárólagosan üzemeltetve a vasúti és közúti közösségi közlekedést.

Ezzel Magyarország legnagyobb foglalkoztatója jött létre, mintegy 20 ezren dolgoznak a Volánbusznál és 40 ezren a MÁV-nál – mondta.

Kiemelte, a szerkezetátalakítás következményei egyelőre bizonytalanok, ugyanakkor a társaságok jogi önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.

Fotó: Volánbusz

A KDSZSZ kiemeli azt is, hogy a Volánbusznál történtek előremutató változások az egységes bérrendszer vonatkozásában, azonban még mostanra sem sikerült egy tartalmilag egységes kollektív szerződést alkotni, a korábbi regionális közlekedési központokra vonatkozó munkajogi szabályok összehangolása sem történt meg.

Így egységes Volánbuszról csak társasági jogi értelemben lehet beszélni

– tette hozzá.

A közlekedést érintő változásokról itt és itt írtunk korábban.

 

közlekedés vonat busz Volánbusz Közlekedési Zrt. MÁV
Kapcsolódó cikkek