Logisztika

Hamarosan egyre több elektromos rásegítéső kerékpár szelheti az utakat

Lezárult az első pályázati kör az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatása kapcsán. „Kijelenthetjük, ez az elektromobilitást ösztönző pályázatunk is sikeres, hiszen az elmúlt napokban összesen 1027 pályázat érkezett összesen több mint 110 millió forint értékben” – értékelt Kaderják Péter energia- és klímapolitikai államtitkár.

Az ITM a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében hirdette meg 1 milliárd forintos keretösszegű pályázatát elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához. Az első pályázati időszak 2020. november 23-27. között zajlott. Ezt követően havi rendszerességgel lehet majd pályázatokat benyújtani 2021. október 29-ig vagy a keret kimerüléséig.

Kaderják Péter elmondta,

láthatóan az elektromos autók és robogók mellett hamarosan egyre több elektromos rásegítésű kerékpár is szeli majd az utakat, hiszen már az első héten igen szép számmal érkeztek be támogatási igények a pályázatot lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-hez.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az IFKA 20 munkanapon belül dönt a pályázat támogathatóságáról, majd újabb 10 munkanapon belül, a pályázati portálon keresztül kiadja a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes pályázó részére, így a leggyorsabbaknak akár a megvásárolt kerékpár lehet a karácsonyi ajándéka.

Fotó: Kerékpárguru

A kiírásban magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében.

A pályázat benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni.

A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig.

A mostani pályázati kiírás során 725 pedálszenzoros és 302 nyomatékszenzoros elektromos kerékpár vásárlására érkezett be támogatási igény.

A második pályázati kör 2020. december 28-án indul és 2021. január 1-én zárul majd.

elektromos rásegítésű kerékpárok ITM
Kapcsolódó cikkek