Logisztika

Elon Musk autóipari fúzióról beszélt Berlinben

A Tesla-részvényekkel könnyedén finanszírozható lenne egy jelentős akvizíció is.

a Tesla alapító-vezérigazgatója nem zárja ki, hogy cége valamelyik hagyományos autógyártóval egyesüljön

– írja a Reuters német kiadása. Az üzletember tegnap este Berlinben részt vett az Axel Springer díjátadó gáláján, ahol egy kérdésre válaszolva azonban kijelentette, hogy ellenséges felvásárlás nem jöhet szóba. Ugyanakkor, ha valamelyik jelenlegi konkurens cég úgy találja, hogy egy ilyen fúzió jó ötlet lenne, akkor beszélhetünk a dologról – tette hozzá.

Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A Tesla az e-autózás népszerűségének köszönhetően 550 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációjával messze a legértékesebb autógyártó a világon, ami arra is lehetőséget biztosít Musknak, hogy a cég saját részvényeivel akvizíciókat finanszírozzon. A német autógyártók közül a Volkswagen piaci értéke 78 milliárd euró, a Daimleré 60 milliárd, a BMW-é pedig mindössze 44,5 milliárd euró.

Szintén tegnap este hozta nyilvánosságra a Bloomberg Musk e-mail-jét, amelyben a Tesla munkatársait nagyobb takarékosságra hívta fel.

Az üzletember egyebek között arra utalt, hogy a vállalat jelenleg főként a CO2-kibocsátási jogok értékesítése következtében nyereséges, míg az autógyártásból és értékesítésből csak nagyon alacsony profitot termel.

A befektetők jelenleg elhiszik nekünk a jövőbeli jövedelmező működést, de ha azt látják, hogy ez mégsem következik be, úgy zúzzák össze a részvényeinket, mint kalapács a szuflét

– idéz a levélből a Bloomberg. A kiadásainkkal már csak azért is okosan kell bánnunk, hogy az autóinkat kedvező áron árusíthassuk – folytatta Musk, aki korábban kilátásba helyezte, hogy három éven belül akár már 25 ezer dollárért is hozzá lehet majd jutni egy Teslához.

Elon Musk autóipar e-autózás Tesla
Kapcsolódó cikkek