Logisztika

Bezuhantak az autóeladások Európában

A tavalyinál 20 százalékkal alacsonyabb forgalmat regisztráltak az európai autókereskedők idén februárban – derült ki a szerdán közzétett iparági jelentésből.

Az Európai Autógyártók Szövetségének Reuters által idézett beszámolója szerint 850 170 új autót regisztráltak 2021 februárjában az országaiban, illetve az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svájcban – 20,3 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Az új autók értékesítése Spanyolországban esett vissza a legnagyobb mértékben, mintegy 38 százalékkal, de Németországban és Franciaországban is 20 százalék körüli, Olaszországban pedig 12 százalékos forgalom-csökkenésről számoltak be a kereskedők.

Fotó: Shutterstock

A német Volkswagen, és a francia-olasz-amerikai Stellanis autói iránti kereslet 19 illetve 22 százalékkal csökkent; a Renault értékesítései pedig 29 százalékkal estek vissza. Kétszámjegyű forgalom-csökkenést szenvedtek el idén februárban az európai luxusautó-gyártók is: a BMW értékesítései 13 százalékkal, a rivális Daimleré eddig 20 százalékkal csökkent az európai piacon.

Az iparági szereplők az értékesítések ilyen nagymértékű visszaesését a koronavírus miatt bevezetett, elhúzódó lezárásokkal, valamint a globális járványhelyzet miatt kialakult általános bizonytalansággal magyarázzák. Az európai autógyártók abban bíznak, hogy az itthon kiesett forgalmat legalább részben ellensúlyozni tudják a kínai piacon.

stellanis Volkswagen új autó értékesítés autópiac Renault BMW
Kapcsolódó cikkek