Logisztika

Hatalmas a torlódás Amerika legforgalmasabb kikötőjében

Jelenleg 4-5 napos kirakodási idővel számolnak Los Angelesben.

Az Origo cikke szerint Los Angeles-i kikötő vezetője közleményben sürgette a vállalatokat, hogy gyorsabban vegyék át szállítmányaikat, megelőzve a további torlódást. A kikötőben ugyanis hosszabb ideig tartózkodnak a konténerek, mint a pandémia előtt.

Arra kérték az importőröket, hogy a lehető legrövidebb időn belül vegyék át rakományaikat, ezzel lehetőséget biztosítva a konténerek további hasznosítására.

Jelenleg 4-5 napos kirakodási idővel számolnak, ami jóval több, mint egy évvel ezelőtt.

Fotó: Getty Images

A kikötő vezetője szerint fontos lenne a jelenlegi nyugodt időszakban javítani a rakodási időn,

mivel az áruk mennyisége egyre csak nőni fog az iskolaév kezdetének közeledtével vagy a novemberi-decemberi ajándékozási szezonnal.

A hatalmas teherkonténerek hajóztatása az egyik legfontosabb motorja a világgazdaságnak, melyet a járvány egészen sajátos próbatételek elé állított. A nagyvilág vizein egyszerre nagyjából 55.000 hajó van jelen, ami azt jelenti, hogy körülbelül 20 millió konténer van folyamatosan úton. A teherhajózás iparágában, különösen a konténerek felhasználásában, nagyon fontos a körkörösség elve, a Covid-19 viszont hatalmas zavarokat okozott a globális ellátási láncban – ideértve a teherkonténerek rendelkezésre állását is.

A járványnak köszönhető munkaerőhiány, a vírusveszély miatt megnehezülő műszakváltások miatt a kikötőkben a ki- és berakodás nagyon lelassult, így a konténerek nincsenek folyton mozgásban.

A tavalyi évben az üres konténerek átlagosan 45 napot töltöttek a raktárakban, kikötőkben, de van, ahol ez elérte a 60 napot is.

Oroszországnak kedvezhet a szuezi dugó

Bár az Ever Given kiszabadult a Szuezi-csatornából, a napokig tartó veszteglésnek még hónapokig érezhető hatása lesz a gazdaságra.

 

hajózás tengeri szállítmányozás los angeles konténer
Kapcsolódó cikkek