Logisztika

Nagy-Britannia nem dob mentőövet az Eurostarnak

Az vasúti társaságnak összesen 400 millió font (169 milliárd forint) kölcsönt kell visszafizetnie júniusig.

A Boris Johnson vezette brit kormány nem dob mentőövet a Eurostar vasúttársaságnak, véleménye szerint a vállalat részvényeseinek kéne megsegítenie a cégek – írja a Financial Times.

A vasúti társaság, az Eurostar a csőd szélére került, miután a tavalyi évben bezuhant az utazó szám a világjárvány miatt.

Egy helyi hivatalnok úgy fogalmazott:

az alagút és a gördülőállomány maradnak a társaságnál. Valaki akkor is tovább viszi majd őket, ha a cég falnak menne. Semmi esetre sem szeretnék az adófizetők pénzéből kimenteni céget.

Eurostar vonat vasút

Az Eurostarnak összesen 400 millió font (169 milliárd forint) kölcsönt kell visszafizetnie júniusig, azonban ezekre még további halasztást kérhet a vasúti társaság

– írja a Financial Times.

A vállalat még januárban kérte a brit kormány segítségét, arra hivatkozva, hogy a vasúti forgalom 95 százalékkal esett vissza a járvány miatt 2020-as évben.

Az Egyesült Királyság szerint azonban nem nekik, hanem Franciaországnak és a magánbefektetőknek a feladata kiemenkíteni a bajba jutott társaságot. Ugyanakkor a franciák sem hajlandóak az első lépést megtenni az ügy kapcsán.

Az angolok még 2015-ben adták részesedésüket az Eurostarban, azóta Franciaország 55 százalékban, míg Belgium 5 százalékban tulajdonolja a vasúttársaságot a magán befektetők mellett.

 

Eurostar vasút vonat Franciaország Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek