Logisztika

Több tízezer német munkásnak fájhat a karbonsemleges átállás

Viszont ha az átállás a tervezett ütemben halad majd, akkor 2025-ig 178 ezer autóipari munkást érinthet kellemetlenül.

Miközben egyre több országban igyekeznek kiszorítani a fosszilis üzemanyagokat a piacról a karbonsemlegesség jegyében, így az évtized végéig 7-10 millió elektromos autót szeretnének forgalomba helyezni. Azonban az átállás a villany meghajtású gépjárművekre 178 ezer német autóipari dolgozóra lehet hatással – adta hírül a CNBC.

Az elektromos meghajtású autókra való átállás több tízezer német munkást érinthet az elkövetkező években a müncheni központú Ifo intézet tanulmánya szerint.

A felmérést a német autószövetség felkérésére végezték, és arra voltak kíváncsiak, hogy milyen kihívásokat állíthat a kormányzatok elé a karbonsemlegeségre való átállás.

A közlemény szerint az évtized végéig mintegy 75 ezer autóipari dolgozó vonulhat nyugdíjba.

Fotó: Shutterstock

Viszont ha az átállás a tervezett ütemben halad majd, akkor 2025-ig 178 ezer autóipari munkást érinthet kellemetlenül.

A legnagyobb kihívást a közepes méretű vállalatok tapasztalhatják, azonban a képzett munkaerő az átállás után is fontos szempont marad.

Egy lépéssel távolabbról nézve, az tervei szerint legalább 30 millió zérókibocsájtású autó fogja járni a kontinens útjait öt éven belül, miközben tavaly összesen 3 milliót regisztráltak.

A klímának túl lassan jönnek az e-autók

A járvány évében felgyorsult a világ átállása az elektromos járművekre, de már most látszik, hogy ez a sebesség sem elegendő.

 

Németország átállás karbonsemleges felmérés munkások autóipar
Kapcsolódó cikkek