Logisztika

A Ryanair a korlátozásmentes légi közlekedés visszaállítását sürgeti

Michael O'Leary, az írországi központú Ryanair diszkont légitársaság vezérigazgatója kedden azt mondta: hosszú távon nem támogatja a Fehéroroszországra vonatkozó légtérhasználati tilalmat, és felszólította a nemzetközi hatóságokat, hogy mielőbb állítsák helyre a korlátozásmentes légi közlekedést.

O'Leary egy brit parlamenti bizottság előtt megjegyezte: bár támogatta a rövidtávú korlátozásokat az elrettentés érdekében, a légiipar alapja a korlátozásmentes hozzáférés minden légtérhez, és ezt mielőbb helyre kell állítani.

Ehhez az európai és a brit hatóságoknak megfelelő biztosítékot kell kapniuk Fehéroroszországtól és/vagy Oroszországtól, hogy ilyen eset nem fordul elő még egyszer

- mondta.

Fotó: Pixabay

A fehérorosz hatóságok május végén pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit barátnőjével együtt a leszállás után őrizetbe vettek. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a bombáról szóló információ nem igazolódott. A történtek nagy nemzetközi felzúdulást keltettek.

Az és Nagy-Britannia is úgy döntött: megtiltja a fehérorosz légitársaságoknak, hogy átrepüljenek légterén és hozzáférjenek a területén fekvő repülőterekhez. Brüsszel és London egyúttal felhívta az unióban és az Egyesült Királyságban működő légitársaságok figyelmét, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret.

Itt a videofelvétel, amiben üzent a Ryanair-gépről elhurcolt újságíró

A 26 éves ellenzéki újságíró a felvételen azt mondja, hogy elismeri azokat a vádakat, amelyekkel a minszki rezsim vádolja őt.

 

Fehéroroszország michael o'leary Raman Prataszevics Ryanair
Kapcsolódó cikkek