Logisztika

Ez a legveszélyesebb autópálya, itt történt a legtöbb baleset

A járvány miatt folyamatosan fennálló, illetve az ismételten bevezetett korlátozások miatt 14 százalékkal csökkent a balesetek száma az idei év első negyedévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése.

A hazai utakon összesen 2475 baleset történt, a karambolokban összesen 3248-an sérültek meg.

Az elhunytak száma kismértékben emelkedett, a súlyosan és a könnyen sérülteké viszont jelentősen visszaesett. Az ittasan okozott balesetek száma lényegesen kevesebb volt.

A baleseti adatok alakulásában továbbra is megmutatkozik a mérsékeltebb járműforgalom hatása. Összesen 82 baleset volt halálos kimenetelű, 672 súlyos, 1721 pedig könnyű sérüléssel végződött. Az elhunytak száma 2,2 százalékkal emelkedett, míg a súlyosan sérülteké 18, a könnyen sérülteké 15 százalékkaL csökkent. A balesetekben összesen 92 ember vesztette életét, 754 fő súlyos, 2402 személy könnyű sérülést szenvedett.

Fotó: Shutterstock

A balesetek döntő többsége a járművezetők hibája miatt következett be, a leggyakoribb ok (39 százalék) továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt. 197 balesetet okoztak ittasan, 25 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az autópályákon 21 százalékkal kevesebb, összesen 70 baleset történt, melyekből a súlyos kimenetelűek száma az átlagosnál is nagyobb mértékben, 33 százalékkal csökkent.

A 100 kilométernél hosszabb autópályákat vizsgálva, száz kilométerre vetítve átlagosan 5,7 baleset jutott, fajlagosan a legtöbb (9,3) az M5-ösre, a legkevesebb (3,4) az M6-osra.

Megyei viszonylatban tízezer bejegyzett gépjárműre vetítve Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében volt a legtöbb baleset (6,9–6,4). A legkevesebb fajlagosan Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén (4,2–4,2) és Fejér (4,3) megyében történt. Budapesten 6,7 balesetet regisztráltak tízezer gépjárműre vetítve.

KSH autó baleset gépjármű közút forgalom
Kapcsolódó cikkek