Logisztika

Több száz járatot törölt az American Airlines

Az American Airlines több száz járatot törölt a hétvégén munkaerőhiány és a karbantartások miatt – írja a CNBC. Mindez a járványt követően megugró kereslet idején történik.

Noha a cég csupán járatainak 1 százalékát tervezi törölni július közepéig, a mostani hétvégén vasárnap 180 járatot, a gépeinek 6 százalékát érintette a lépés, míg szombaton 123 gép, a menetrend szerinti járatok 4 százaléka nem szállt fel.

A légitársaság az átszervezéssel a rossz időjárás – mely főleg a charlotte-i és dallasi központjait érintette a vállalatnak – miatt kialakult zavarokat igyekszik enyhíteni.

A társaság szóvivője szerint az átszervezés növeli a cég ellenálló képességét, és olyan módon valósul meg, hogy a lehető legkevesebb utazót érintse.

Az időjárás miatt problémák merültek fel a legénység helyszínekre érkezésével és azok szövetségi szinten engedélyezett óráival kapcsolatban is.

A légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet szerint több, előre bejelentett túlóra és nagyobb rugalmasság segíthet a helyzeten.

Fotó: Markus Mainka / Shutterstock

Az American Airlines közben a járvány alatt leépített pilóták képzését is igyekszik mihamarabb befejezni, ez június végére következhet be.

Noha az állami támogatások sok esetben megtiltották a legénység kirúgását,

az Egyesült Államok repülőtársaságai munkaerejük 18 százalékát így is el tudták bocsátani

korai nyugdíjazással vagy fizetés nélküli szabadsággal, és két segélycsomag között még több dolgozótól szabadultak meg.

Ez a folyamat megfordult ugyan a decemberi újabb állami programok eredményeként, ám a járványt követő utazási igényekkel egyelőre nem feltétlenül képesek a társaságok megbirkózni.

Az American Airlines kapacitása 20 és 25 százalékkal marad el a 2019-estől, míg a United 46, a Delta pedig 32 százalékkal rendelkezik a 2019-esnél kisebb kapacitásokkal.

American Airlines légiközlekedés járattörlések repülés munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek