Szeptember első felében menetrend szerinti járatként tesztelik az új villany-Ikarust a lengyel fővárosban, melyhez „hat évtizeden át elválaszthatatlanul hozzátartozott a legendás márka” – közölte szerdán a varsói tömegközlekedési vállalat (MZA).  A közlemény szerint az Ikarus 120e típusú, tisztán elektromos hajtású, városi alacsony padlós autóbuszt korábban már Krakkóban is tesztelték, most pedig folytatja lengyelországi turnéját.

Fotó: Ikarus

A villanybusz csütörtöktől szeptember 16-ig fog ingázni a fővárosi főpályaudvar (Dworzec Centralny) és a Varsó melletti Konstancin Jeziorna üdülőváros közötti vonalon. „A Varsóhoz hat évtizeden elválaszthatatlanul tartozó legendás márka visszatér a főváros utcáira” – idézi az MTI az MZA közleményét. Eszerint a fővárosban a múlt század 60-as éveitől közlekedtek az Ikarus 620 típusú buszok. 

A legnépszerűbbé vált viszont  a későbbi  Ikarus 280 és Ikarus 260, amelyek  2013-ig voltak forgalomban Varsóban, és amelyeket a helyi lakosok Madziarnak (magyar) neveztek.

Magyarországon az Ikarus 120e típusú elektromos autóbuszok először Székesfehérváron álltak forgalomba július elején. Azóta a járművet Németországban is tesztelték.