Bár a címben feltett kérdésre sokan csak legyintenek, jogilag már egyáltalán nem ilyen egyértelmű, de mindenki megnyugodhat: a megyei néven vásárolt e-matricák is érvényesek a vármegyékben. A január 1-jétől hatályos Alaptörvény ugyanis lehetővé tesz egy átmeneti időszakot az ilyen termékek nevének megváltoztatására – közölte a Simple, amely kiemelte, hamarosan az alkalmazásban is megjelenik a vármegye megnevezés, de a korábban megyei néven megváltott jogosultságok is érvényesek az adott vármegye díjköteles úthálózatára.
 

20210125 Zala megye Autópálya matrica figyelmeztető tábla.Fotó Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap 20210125 Zala megye Autópálya matrica tábla, fotó Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A közlemény azt is megjegyzi, az áremelések után érdemes lehet előre megbecsülni az autópálya-használati költségeket.

Két vármegyei matrica vásárlása esetén

2022-ben két megyei matrica mellé akár kilenc darab heti (3820 forint/darab) vagy hat darab havi (5210) e-matricát is vásárolhattak anélkül, hogy elérték volna az éves országos e-matrica árát (46 850 forint).

2023-ban hat darab heti (5500) vagy négy darab havi (8900) e-matrica vásárlása éri meg két darab vármegyei e-matrica mellé (5720).

Három vármegyei matrica vásárlásakor

2022-ben három megyematrica mellé is befért még hét darab heti vagy öt darab havi.

2023-ban öt darab heti vagy három darab havi e-matrica mellett érné meg három vármegyei matricával közlekedni az autópályákon.

Négy vármegyei matrica vásárlásánál

2022-ben négy megyei matrica mellé még hat darab heti vagy akár négy darab havi vásárlása is megérte.

2023-ban négy darab heti vagy három darab havi matrica fér be a négy vármegyei e-matrica mellé anélkül, hogy a végösszeg túllépné az éves országos e-matrica árát.

Több száz megyehatárt jelző táblát kell lecserélni országszerte

A megyehatárt jelző táblacserék összköltségét a táblák leszállítása és cseréje után tudják megadni.