A Gebrüder Weiss (GW) nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat az előző üzleti évben 3,01 milliárd euró nettó árbevételt ért el, 18 százalékkal magasabbat a 2021-es 2,54 milliárd eurónál, folytatva az előző évek növekedését. Közleménye idézi a társaság igazgatótanácsának elnökét, Wolfram Senger-Weisst, aki kiemelte, hogy a csoport tavaly a fő közép- és keleteurópai, amerikai és ázsiai piacokon erősítette pozícióit, további lépéseket tett a digitalizáció és a 2030-ig megvalósítandó klímasemlegesség terén. A vállalat a 2021-es 57 százalékról 60 százalékosra növelte a saját tőkéje arányát.

 Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. Fotó: Gebrüder Weiss / Gnaudschun

 

Besegítettek a magasabb tarifák

A társaság közúti szállítmányozási üzletága 16 százalékos növekedéssel 1479 millió eurós forgalmat ért el, ezzel megőrizte piacvezető pozícióját. A házhozszállítási szegmensben közel 1,53 millió küldeményt szállított ki ausztriai és a keleteurópai háztartásokban a 2021-es 1,58 millió küldemény után. Jelentős, 24 százalékos gyarapodást ért el a légi és tengeri szállítmányozásban, részben a hajózási- és a légitársaságok megnövekedett fuvardíjainak köszönhetően. A DPD Ausztria – amelynek a Gebrüder Weiss Paketdienst a társtulajdonosa – küldeményeinek mennyisége szinte változatlan maradt, a társaság tavaly 66 millió csomagot szállított ki, míg 2021-ben 66,5 milliót. A GW előzetes 2022-es eredményadatokat nem közölt.

Magyarország a fókuszban

A GW tavaly összesen 67 millió eurót fektetett be a hálózata fejlesztésébe, valamit nemzetközi telephelyeinek és szolgáltatásainak bővítésébe. Németországra, Magyarországra, Romániára és az Egyesült Államokra, valamint Törökországra és Grúziára összpontosított – ez utóbbi kettőn keresztül Közép-Ázsia és Kína felé bővítette összeköttetéseit.

Magyarországon a Gebrüder Weiss Kft. 2022-ben 12 százalékkal 34,1 milliárd forintra növelte forgalmát, 7,1 százalékkal bővítette a munkavállalóinak számát, polgári és szegedi új telephelyeinek megnyitásával teljessé tette magyarországi regionális logisztikai raktárhálózatát. Ezzel befejeződött a 6 egyenrangú, önálló vezetéssel és döntési jogkörrel rendelkező magyarországi hálózatának kiépítése. 

A kft. A Dunaharasztiban, Győrben, Zalaegerszegen és Pécsett működő, valamint az új telephelyein már országosan kínálja az összes szolgáltatását.

Vecsésen, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson változatlan a kiszolgálás. A magyarországi leányvállalat az elmúlt évben 1,5 millió küldeményt továbbított. A társaság 2022 negyedik negyedévében 10 milliárd forint értékű logisztikai beruházást kezdett Dunaharasztiban.

Hyundai fuel cell truck
Halad a klímasemlegesség felé a Gebrüder Weiss.
Fotó: Universal Images Group via Getty Images

 

Figyelheti az ügyfél, merre utazik a küldeménye

A Gebrüder Weiss 2022-ben világszerte további országokban vezette be a myGW digitális ügyfélportálját, amely az ügyfeleknek valós idejű információkat ad áruforgalmukról. A társaság 2030-ig klímasemlegessé kívánja tenni saját logisztikai létesítményeinek üzemeltetését. Ennek érdekében tavaly négy új fotovoltaikus rendszert telepített a németországi, az ausztriai és a svájci telephelyein. Már 22 ilyen rendszere van, ezek használatával évente 1 110 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg. Az idén további napelemes rendszereket helyezne üzembe az előbbi országokban és Kelet-Európában. Saját hidrogénüzemű teherautójának sikeres távolsági tesztútjai után 2023-ban öt új hidrogénüzemű teherautót vásárolna Németországban, a városi áruszállításban pedig Ausztriában, Magyarországon és Kelet-Európában is növeli az elektromos járművek számát.

A Gebrüder Weiss arra számít, hogy a logisztikai üzletág 2023-ban visszatér a normál kerékvágásba.

A küldemények száma jelenleg enyhén csökken, a légi és tengeri szállítmányozási tarifák megközelítőleg a 2019-es szintre estek vissza. Ebben a tekintetben várhatóan a forgalom is csökken. Wolfram Senger-Weiss kijelentette: „A világjárvány során bebizonyosodott, mennyire hatékony a logisztika, és milyen gyorsan tud reagálni a változó körülményekre. A Gebrüder Weiss meg tudta szilárdítani biztos pénzügyi hátterét, és képes volt az innovációra; mivel közel vagyunk ügyfeleinkhez, igényeik alapján hozzuk létre a digitális szolgáltatásokat. Természetesen körültekintően és aggodalommal tekintünk az ukrajnai háborúra, az aktuális gazdasági előrejelzésekre és a magas inflációra. Az általános geopolitikai helyzet további nehézségeket okozhat, ám erős vállalatként mindezek ellenére bizakodóak maradunk.” 

Több mint 500 éve működik a családi vállalat

A lauterachi (Ausztria) székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG globális, teljes körű szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalat mintegy 8400 munkavállalót foglalkoztat, és 180 saját telephelye van. Portfóliója szállítmányozási és logisztikai megoldásokat, digitális szolgáltatásokat, valamint ellátásilánc-menedzsmentet tartalmaz. A szállítmányozási üzletágban több mint 500 éves történetre tekint vissza a családi vállalat.