Kivételektől eltekintve 2024. január 1-jén lép hatályba az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelet – hívta fel tagjai figyelmét a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary)

20190930Autópálya kamion Waberer's kamionfoto: Kallus György/VG 20190930
Autópálya kamion Waberer's kamion
foto: Kallus György/VG
A tachográf elektronikus kérelméhez fénykép és aláírás is kell.
Kallus György / Világgazdaság

A rendelet több jogszabályt is módosít, a következők a fontosabbak:

1. A díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 2011-es kormányrendelet módosítása:

  • A magyar hatóság által kiadott vezetői engedéllyel rendelkező jármű vezetőjének az adott jármű vezetéséhez szükséges vezetői engedélyt a szolgáltatás teljesítése közben nem kell magánál tartania.
  • 2024. január 1-jétől a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű teherautóval végzett saját számlás közúti áruszállítás esetén a közúti áruszállítási igazolvány iránti kötelezettség megszűnik.

2. A közúti közlekedésre vonatkozó közigazgatási hatósági ügyekben alkalmazandó kiegészítő eljárási szabályokról szóló 2017-es kormányrendelet módosítása:

  • Kiegészül a közúti közlekedésre vonatkozó közigazgatási hatósági ügyekben alkalmazandó kormányrendelet azzal, hogy a járművek egyedi forgalomba helyezésekor az ügyfélnek – előzetes nyilatkozata esetén – elektronikus úton is megküldhető a műszaki vizsgálati bizonyítvány, a jármű műszaki adatlapja és az egyedi forgalomba helyezési engedély.
  • 2024. július 1-jétől az elektronikus tachográfkártya-kérelemhez csatolni kell a kérelmező személy képmását és névaláírását az űrlapon.

3. 2024. január 1-jén lép hatályba a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 2015-ös kormányrendelet következő módosítása:

  • Nem kell alapképesítési szaktanfolyamon részt vennie és alapképesítési vizsgát tennie annak a személygépkocsis személyszállító szolgáltatást nyújtó személygépkocsi-vezetőnek, aki a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 2011-es kormányrendelet 2. melléklet 1. pontjában meghatározott, érvényes buszvezetői szakmai alapképesítéssel vagy szakmai továbbképzési képesítéssel (GKI-képesítés) rendelkezik.

Van ám árnyoldal is

A jövő évtől azonban megnőnek az útdíjak, a hatályos tarifák a Nemzeti Útdíjfizető honlapján olvashatók. Az emelés az előre jelzett inflációnak akár az ötszörösével is megnövelheti a közúti árfuvarozók költségeit, amit kénytelenek tesznek továbbhárítani ügyfeleikre, ha tudják. Problémás a közúti buszos személyszállítók helyzete is, akik a NiT-en keresztül egyes jármű-kategóriák esetében könnyebb díjfizetési feltételekért lobbiztak.