A héten az alábbi új postapartnerségek indultak el: Veszprém-Hajnalcsillag, Galambok, Püski, Rábacsanak, Regöly, Szuhogy, Hencida és Lucfalva – tette közzé a Magyar Posta Zrt.

20221203 BátonyterenyeA Magyar Posta piros postaládája.Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld
Nyolc új postapartneri szolgáltatás indult.
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

 

Új konstrukcióban férnek hozzá a korábbi szolgáltatásokhoz a lakosok

Az új partneri modell lehetőséget teremt a helyieknek, hogy a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben, több szolgáltatással egyidejűleg vegyék igénybe.

A partneri programban az állami társaság lehetővé teszi, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások (például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek is még nagyobb számban vegyenek részt. Erről nemrég részletesen is nyilatkozott a Világgazdaságnak a Magyar Posta vezérigazgatója, Balczó Barnabás. 

Mint elmondta, a partnerek jutalékban és fix díjban is részesülnek. Van, ahol alapszolgáltatást nyújtanak, máshol pénzügyi szolgáltatással bővítettet.

A társaság már több mint 350 partnerségről döntött, ebből 270 már működik, ezeket március végéig nagyjából 100 további követi. A 13 kormányablakkal közös partnerséggel együtt az interjú készítésének időpontjában 512 ilyen konstrukció működött, a szám a mostani bejelentésben szereplőkkel azonban 520-ra bővült. 

Máshol is sikeres a modell

Nemzetközi viszonylatban számos országban hasonló formában működnek posták. Korábban már 19 Takarékbank fiók és 2 kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával tesztelték a partneri üzemeltetést. A Magyar Falu Program keretében megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik be postai szolgáltatás. A tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partner vállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik.

Van, ami marad a régi

A társaság a partnerek részére a felvételhez köthető tevékenységet (csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel elősegítése) kívánja partneri kezelésbe adni, a háznál történő kézbesítést továbbra is a maga végzi.

Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel. 

Ezzel is erősödik a vidék megtartó ereje.

Az új modell továbbá lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy a postai szolgáltatások továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben legyenek elérhetőek. Ennek köszönhetően egy helyen, gyorsan és hatékonyan vehető igénybe több szolgáltatás is.

Sok az érdeklődő 

Az elmúlt időszakban – írja honlapján a posta – jelentős számban érkeztek érdeklődő regisztrációk, amelyek feldolgozása folyamatosan történik. Ennek első állomásaként a vállalat a 3 ezer főt elérő vagy ennél kisebb lélekszámú települések esetében kezdi meg a pályáztatás, illetve annak eredményétől függően a szerződéses tárgyalásokat a leendő partnerekkel. A partner kiválasztásról szóló tájékoztató és azon települések listája, ahol a vállalat partneri együttműködést nem kíván kialakítani, a társaság oldalán a tájékoztató anyagok részben érhető el. Az időközben megkötött partneri együttműködési szerződések ismeretében a településlista folyamatosan frissül.