BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvételi: már csak bő két hétig módosíthatók a jelentkezések

Nagyjából két hete maradt a felvételizőknek, hogy változtassanak egyetemi jelentkezésükön, vagy feltöltsenek még hiányzó dokumentumokat az E-felvételi rendszerbe. Mutatjuk, min lehet, és min érdemes módosítani.

Július 3-án zárulnak az érettségik, a továbbtanuló diákoknak ezt követően még egy hét áll rendelkezésére, hogy módosítsanak az egyetemi felvételi jelentkezések sorrendjén. Min lehet emellett még változtatni, és milyen dokumentumokat érdemes feltölteni az e-felvételi rendszerébe?

felvételi
 Több módosítás is lehetséges az E-felvételi rendszerben, július 10-ig / Fotó: Shutterstock

 

Felvételi jelentkezés: érdemes ellenőrizni, mindent feltöltöttünk-e

Ahogy a Világgazdaság is megírta, ügyintézésre legkésőbb július 10-ig lesz lehetőség az E-felvételiben, amely azt jelenti, hogy feltölthető a jelentkezési határidőt követően szerzett dokumentum, 

módosítható a jelentkezési helyek sorrendje, igaz csupán egy alkalommal, 

illetve egyes adatai, valamint visszavonható egy-egy, vagy az összes jelentkezési hely.

Többletpontokat, vagy új nevükön intézményi pontokat is szerezhetnek a felvételizők. Intézményi pont járhat például

  • az esélyegyenlőségért,
  • a sporteredményekért,
  • a tanulmányi vagy művészeti versenyeken elért eredményekért,
  • a katonai szolgálatért,
  • a szakképesítésért,
  • az emelt szintű érettségiért, és
  • nyelvvizsgáért vagy nyelvtudásért.

Nehéz megjósolni, sikerül-e bejutni a vágyott helyre

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik majd ki, ezeket a szakos kapacitás, a jelentkezők száma és pontszámaik határozzák meg. A mostani helyzetet az is bonyolítja, hogy a diákoknak az intézményi pontok miatt minden egyetemen más lehet a pontszáma, hiszen egyetemenként változik, hogy például mennyit ér egy nyelvvizsga, vagy hány pontot az emelt szintű érettségi. 

Idén tehát különösen nehéz megjósolni, hová mennyi ponttal lehet bejutni, ezért többen várhatóan idén is élnek majd a lehetőséggel, hogy az érettségi vizsga eredményének függvényében módosítanak az egyetemi felvételi jelentkezés sorrendjén. Az Eduline felvételipont-számító kalkulátora segíthet eligazodni, hogy hány pontot szerzett valaki a felvételin.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.