Megyefókusz

Új kilátó épült a Kéktúra útvonalán

Jó idő esetén, állítólag a Tátráig is el lehet látni a Kéktúra útvonalán felépült új kilátóból.

Gömör tetején átadták az új kilátót, amely Mátyás király nevét viseli. A panoráma csodálatos, ezért a putnokiak már most arra biztatnak mindenkit, hogy látogassanak el a helyszínre – számolt be a Boon.hu. 

Fotó: Marosréti Ervin

Nemcsak szép, de határtalan érzés is innen szétnézni. Ez a hely is bizonyítja, hogy ami összetartozik azt ugyan erővel, fondorlattal szét lehet választani, de a kultúrát, a hagyományokat és a legendákat nem lehet korlátozni

– közöte a kilátó hivatalos átadóján Nagy János, államtitkár. 

A Kéktúra útvonalon található Gömör tetején az a kilátó, amelyet hivatalosan is átadtak a turisták és a nagyközönség számára pénteken. A panoráma csodálatos, ezért a putnokiak már most arra biztatnak mindenkit, hogy látogassanak el a helyszínre. 

Az Országos Kéktúra (OKT) pontosítása: Az Országos Kéktúra útvonalán haladva ezt a kilátót csak akkor lehet elérni, ha letérünk a kijelőlt útvonalról, mégpedig 2,3 kilométert meredeken felfelé, majd ugyanannyit vissza. A kilátóba a szabványos kék háromszög turistajelzés vezet fel, amely a Putnokon áthaladó kék sáv jelzésből (OKT útvonala) ágazik ki a város központjában. 

Aki nem jön fel ide, nem tudja, mit hagy ki. Aki viszont megnézi ezt a kilátót és megcsodálja a panorámát, az maradandó emléket visz magával. Azt a képet, amely megmutatja a történelmi Felvidék egy részét, és számomra mind a mai napig legszebb várost, Ózdot

– fogalmazott köszöntőjében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

1934-ben egy fa szerkezettel rendelkező kilátó már állt ezen a helyen, ez azonban a második világháború alatt tönkrement. A putnoki önkormányzatnak éppen ezért eltökélt szándéka volt, hogy a hely szellemiségéhez méltó épületet állítsanak. Egy pályázati forrásnak köszönhetően ezt most sikerült megvalósítani. További részleteket a Boon.hu cikkében olvashatnak.

 

turista Gömör Mátyás Ózd kéktúra