Neptunusz-méretű bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül

Mozaik
Hatalmas „üstököscsóvával” bíró szokatlan exobolygót (Naprendszeren kívüli bolygót) fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport.

A Neptunusz-méretű planétát hatalmas gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek tűnik. A GJ 436b jelű bolygó nagyon közel kering központi csillaga körül és a csillag intenzív sugárzása miatt elveszíti légköre egy részét, amely hatalmas felhőként egy ideig a bolygó körül marad.

Amikor a nemzetközi kutatócsoport néhány éve felfedezte a bolygót, még nem tudták megállapítani a csóva nagyságát. Az első megfigyelések az úgynevezett tranzitmódszeren alapultak, vagyis abból szűrtek le következtetéseket, ahogyan a bolygó és „csóvája” elhalad az anyacsillag előtt.

Az, hogy a csillag hosszan elsötétedett, már utalt a bolygó körüli gázfelhő nagy kiterjedésére. Valódi nagyságát és formáját csak elméleti síkon sikerült kiszámítani. Most azonban sikerült a Hubble űrteleszkóppal pontosabban megfigyelni a bolygót – közölte csütörtökön a Genfi Egyetem.

A gázfelhő az UV-tartományban fényt nyel el, ezért a kutatók a GJ 436b-re irányították a Hubble „UV-szemét”. Az új elemzésnek köszönhetően David Ehrenreich és Baptiste Lavie genfi kutatók vezetésével a szakértők igazolni tudták a korábbi számításokat és végigkövetni a gázcsóva keletkezését.

A ritka jelenség megismerése segít jobban megérteni, hogyan hat a csillagok intenzív sugárzása a körülöttük keringő exobolygók légkörére. Ehrenreich és kollégái eredményeiket az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatták be.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

19:02
Gazdaság

Túlárazta részvényeit a visszatérő Pirelli

Alig két évvel a kivezetés után visszatér a tőzsdére a Pirelli. A kínai nagytulajdonos a közvetlen versenytársak fölé értékeli a céget, és nem adja olcsón a részvényeket.
14:02
Gazdaság

Matolcsyék újra lazítanak

A Magyar Nemzeti Bank 75 milliárd forintban korlátozta a három hónapos jegybanki betét év végétől fennálló állományát, nem változtatott az alapkamaton, de az egynapos jegybanki betét kamatát mínusz 0,15 százalékra módosította.
Világgazdaság Piactér