Műtárgy

Csaknem négyszázmilliós összforgalom a BÁV-nál

Ritka Rippl-Rónai-festmény és briliáns nyakék is gazdára talált.

Mintegy 380 millió forintos összforgalmat ért el a BÁV novemberi művészeti aukciója. A leginkább várt tétel Rippl-Rónai József legkeresettebb, kukoricás korszakából származó, Kékruhás lány virágos kalapban című festménye volt. A művészettörténeti körökben jól ismert, lírai szépségű, védett kép 75,6 millió forintért cserélt gazdát.

A festményszekcióban ezenkívül is izgalmasan alakult a licit. A legnagyobb áremelkedés a történelmi személyek portréit jellemezte: Feszty Árpád Herman Ottót ábrázoló festménye 2,9 millió forintért, tizenhatszoros áron, Barabás Miklós

Batthyány Lajos-portréja pedig 10,2 millió forintért, tizenötszörös áron kelt el. A legdrágább Barabás Miklós-mű egy Degenfeld Anna grófnőt ábrázoló, nagyméretű alkotás volt, amelyért 26,4 millió forintot fizettek.

Kiválóan szerepeltek a magyar absztrakt festészet meghatározó alakjának számító Gyarmathy Tihamér alkotásai is: Behatoló fények című művét 4,3 millióért ütötték le, míg az életmű és az 50-es évek absztrakt művészete szempontjából is kiemelkedő Kisváros 6,6 millió forintért talált új otthonra. Az árverésen megfigyelhető volt, hogy a kortárs festmények közül a kilencvenes és kétezres évek művei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. feLugossy László Újprimitív című festménye 1,9 millió forintért, ef Zámbó István kémény- és felhőkarcoló-családja pedig több mint négyszeres áron, csaknem

2 millió forintért kelt el.

Az aukció első napján, november 13-án ékszerek kerültek kalapács alá. Ebben a kategóriában a legmagasabb áron, 12 millió forintért, egy fehérarany, 1,55 karátos smaragddal és 3,12 karátos briliánssal ékesített nyakék kelt el. A modern, márkás ékszerek közül egy fehérarany Bulgari női gyűrű árát 200 ezer forintról 700 ezer forintig licitálták fel. Az árverési anyagban szerepelt egy Bécsben készített szelence, amely arany-, metszettkristály- és apró gyémántdíszítések mellett teknőspáncél betéteket is tartalmazott, és megadták érte a 2 millió forintot. Figyelemfelkeltő tétel volt még egy 12 személyes, ezüst evőeszközkészlet a 20-as évekből, amelyet végül 7 millió forintnál ütött le Gundel Takács Gábor kalapácsa a MOM Kulturális Központban.

A BÁV legközelebb december 4–5. között tart karácsonyi ezüst- és ékszeraukciót, majd december 19-én egy kortárs árverést.

A cikk a Világgazdaság november 22-i számában jelet meg

november BÁV aukció
Kapcsolódó cikkek