Műtárgy

Különleges festmények dönthetnek rekordokat a Virág Judit Galériában

Rippl-Rónai József és Vaszary János festményei is százmillió forintos összegért találhatnak gazdára a Virág Judit Galéria jubileumi árverésén jövő hétfőn.

Rippl-Rónai József és Vaszary János festményeiért is 100 millió forint feletti leütési árat remél a Virág Judit Galéria és Aukciósház az aranyvasárnapon, december 16-án rendezett téli aukcióján. Az árverés összkikiáltási ára valamivel több mint 649 millió forint. Az eseményt a Budapest Kongresszusi Központban tartják, amellyel az aukciósház egyben a jubileumi, hatvanadik árverését is ünnepli. A nyitó tételekből (Szurcsik József és Radák Eszter képe és egy Freywille ékszerszett) befolyt összeget az Autistic Art Közhasznú Alapítvány számára ajánlják fel.

Az aukció két legfontosabb és legnagyobb értékű darabja a már említett Rippl-Rónai József- és Vaszary János-festmény, mindkettőtől azt várják, hogy rekordot döntsön.

Rippl-Rónai Cyniák fehér vázában című csendélete a festő egyik, kukoricás stílusban készült főműve. Csendélet régen szerepelt utoljára árverésen Rippl-Rónaitól, inkább az életképei, a portréi és pasztelljei forogtak a piacon, ez is fokozza az érdeklődést a 90 millió forintos kezdőárról induló kép iránt.

Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye a nagyvárosi vedúta-képek egyik legismertebb darabja. Az alkotást az itáliai corsók és piazzák, valamint a párizsi boulevard-ok lüktető világa inspirálta.

Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye

A francia és olasz tematikát a művész itthon a budapesti kávéházakban, teraszokon és főleg a Duna-korzón találta meg. Az 1934-ben készült alkotás kikiáltási ára 65 millió forint. Ugyancsak fontos mű Batthyány Gyula Kupleráj című, 1920-ban készült képe, amely a korabeli úri bordélyok és garniszállók hangulatát idézi.

Az ironikus hangvételű, meseszerű szereplőket felvonultató kép kezdőára 20 millió forint, előzetes becsértékét 30-40 millió forint között határozták meg.

A kortárs művészet, pontosabban a 60–70-es évek magyar képzőművészete (Lantos Ferenc, Maurer Dóra, Gellér B. István, Ficzek Ferenc) minden korábbi aukciónál reprezentáltabb. Ezeket a műveket valószínűleg az elmúlt időszak intézményi kiállításai, illetve a kortárs galériák nemzetközi vásári szereplései hajtották ki a piacra.

Ahogy a Virág Judit Galériától már megszokhattuk, erős a nagybányai anyag, amelynek fontos darabja Patkó Károly 1925-ös tájképe, amely 20-30 milliós becsértéket kapott és 12 millió forinttól várja a liciteket. Az aukciós tételek között megtalálhatók Mednyánszky László, Koszta József, Ziffer Sándor, Tihanyi Lajos, Paál László és Czigány Dezső remekművei is. Az árverésen értékes Zsolnay kerámiákra is lehet majd licitálni: a legmagasabb, 4-6 millió forintos becsértéket egy 1900-as, repülő halas panorámaképpel díszített váza kapta.

A cikk a Világgazdaság december 13-i számában jelent meg

Virág Judit Galéria Rippl-Rónai árverés vaszary jános rekord
Kapcsolódó cikkek