Műtárgy

Néhány millióért történelmet lehet venni karácsonyra

Különlegesen erős anyag gyűlt össze a Központi Antikvárium év végi nagy árverésére. A csaknem kétszáz tétel között szenzációszámba megy egy Radnóti-kézirat és egy 16. századi magyar nyelvű biblia.

Nem mindennapi aukcióra készül a Központi Antikvárium december 7-én, amikor 199 műtárgy leütését tervezik. Az árverés azért is ígérkezik különlegesnek, mert

licitálni lehet egy Radnóti Miklós-kéziratra és egy 16. századi Sylvester János-féle magyar nyelvű bibliára.

A magyar kéziratpiacon Radnóti a legtöbbre értékelt szerző kéziratainak 2014-es év végi árrobbanása óta. Akkor özvegye, Gyarmati Fanni hagyatékát árverezték el. A költő áremelkedése azóta is tart, és ezúttal egy igazi szenzáció találhat gazdára: előkerült a Járkálj csak, halálraítélt! című versének 1935-ös autográf kézirata.

Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője úgy fogalmazott, hogy ennél izgalmasabb talán csak az lehetne, ha a Himnusz vagy a Nemzeti dal tisztázata kerülne ki a piacra. A kézirat önmagában is rendkívüli jelentőségű, de most Radnóti egyik legismertebb verséről van szó. Gyarmati Fanni külön is megörökítette naplójában a mű születését 1935. november 22-i bejegyzésében. Ráadásul Radnóti nem őrzött meg piszkozatokat, csak a hibátlan kéziratokat tartotta meg. Ferencz Győző irodalomtörténész szerint az a tény, hogy

a tétel a vers egyetlen kézirata, és egy átsatírozott, eddig ismeretlen verssort is tartalmaz, a hazai irodalomtörténet példátlan dokumentumává avatja a darabot.

A verskézirat értékéhez képest alacsony, ötmillió forintos áron indul, ez valószínűleg több gyűjtő licitálási kedvét is meghozza. Radnótitól egy autográf francia versfordítást is árvereznek másfél millió forintos kikiáltási áron, és a költőt megörökítő különleges fotógyűjtemény is kalapács alá kerül egymillió forintos kezdő árazással.

Ezzel még korántsem értünk az érdekességek végére, hiszen egy különleges kódexet is indítanak az árverésen nyolcmillió forintért. A zsoltároskönyv 1270-1280 körül Veneto területén íródott, és a kora újkorban Magyarországon használták. De gazdára vár II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem saját kezű, francia nyelvű levele is, amelyet már az emigrációban írt egy lengyel hercegnőnek, akivel feltételezhetően szerelmi viszonyt ápolt. A levél arról szól, hogy Rákóczi elküldte orvosát a hercegnő lányát meggyógyítani, aki sikerrel is járt. A fejedelem a saját egészsége helyreállítása érdekében azt kéri, hogy küldjék vissza hozzá a doktort.

A tétel kikiáltási ára 500 ezer forint.

Az árverés legértékesebb darabja a Sylvester János-féle Újtestamentum második kiadása, amelyért kilencmillió forintról indul a verseny. Az 1574-ben Bécsben kiadott – akkoriban Magyarországon még nem működött nyomda –, Esztergomi breviáriumnak is nevezett biblia a gyűjtők által előszeretettel vásárolt darab. Az aukció bibliafejezete egyébként is nagyon erős: megtalálható benne több Károli-biblia 600-800 ezer forintos kezdő áron és egy Káldi György-féle biblia is 500 ezer forintért meghirdetve.

A cikk a Világgazdaság november 29-i számában jelent meg

Központi Antikvárium december árverés biblia Radnóti Miklós
Kapcsolódó cikkek