Műtárgy

Az ezerszázalékos áremelkedés

Jócskán 122 millió dolláros összforgalom felett zárt a Sotheby’s március 5-i kortárs művészeti aukciója Londonban.

Jócskán 122 millió dolláros összforgalom felett zárt a Sotheby’s március 5-i kortárs művészeti aukciója Londonban. Az eredmény meghaladta az előzetes várakozásokat.

Az indított 66 tétel 91 százaléka elkelt, öt műtárgy ára meghaladta a 6,5 millió dollárt.

Érdekesség, hogy az eladásra kínált darabok 80 százaléka először szerepelt nyilvános árverésen. Négy művész esetében új aukciós rekord született: a festők közül a brit Adam Pendleton, a nigériai Toyin Ojih Odutola és az idei Turner-díjas Rebecca Warren is élete legmagasabb leütési árát érte el, és ugyanezt mondhatja el magáról a szobrász Martin Kippenberger is.

A legmagasabb összegért a legújabb aukciós sztár, az alig 28 évesen elhunyt Jean-Michel Basquiat Apex című festményét ütötték le. Öten licitáltak rá, végül 10,8 millió dollárért kelt el.

Jenny Saville brit festőnő – ma a világ legdrágább női alkotója, miután Propped (Megtámasztva) című önarcképe 2018 októberében szintén a Sotheby’snél 12,4 millió dollárért talált gazdára – Juncture (Helyzet) című 1994-ben festett aktképét csaknem 7,5 millió dollárért értékesítették.

Fotó: Sotheby's

Ez a festményt tíz éve még alig 600 ezer dollárt ért, tehát ebben az időszakban több mint ezerszázalékos áremelkedést produkált. Saville árverési rekordja egyébként az elmúlt két évben háromszor dőlt meg a Sotheby’s aukcióin.

Saville mellett olyan alkotók művei is szerepeltek a kínálatban, mint Louise Bourgeois, Tracey Emin, Agnes Martin, Bridget Riley, Cindy Sherman és Rebecca Warren. A képregénykockáival világ­sikert arató pop-art ikon, Roy Lichtenstein 1964-ben készült Vicki! I–I Thought I Heard your Voice című képéért 7,7 millió dollárt fizettek.

Gerhard Richter Abstraktes Bild című 2009-es festménye 9,2 millió dollárért ment el.

A régió szempontjából külön öröm, hogy a kolozsvári Ecsetgyárból induló Adrian Ghenie is feliratkozott a legnagyobbak közé. Duchamp temetése című 2009-es művét 5,7 millió dollárért ütötték le, négyszeres áron 2014-hez képest. Ghenie ebben az évben két fontos intézményi kiállításnak néz elébe, ezek egész biztosan tovább növelik a művész piaci értékét.

A cikk a Világgazadáság március 11-i számában jelent meg

kortárs Jenny Saville Sotheby's árverés
Kapcsolódó cikkek