Műtárgy

Blockbusterekkel búcsúztatnák a járványt

Nem várják majd tétlenül a kontinens intézményei a hús-vér látogatókat a Covid utáni időkben, a legfontosabb múzeumok nagyszabású tárlatokkal képzelik el az újrakezdést.

Arra az esetre, ha minden a remények szerint alakul a járványhelyzet kapcsán, és újra szabaddá válik az utazás, érdemes észben tartani, hogy milyen nagyobb kiállítások nyílnak meg 2021-ben Európában, amelyeket kár lenne nem felkeresni. Kezdjük a sort Hollandiával: február közepén nyílik és május 30-ig tart nyitva az amszterdami Rijksmuseum Slavery (Rabszolgaság) című tárlata, amely a gyarmatosítás 250 éves történetét dolgozza fel. Az attrakció tíz ember személyes élettörténetét követi végig, rabszolgákét, rabszolgatartókét és olyanokét is, akik ellenálltak a rendszernek. A Rijksmuseum ettől függetlenül épp a múlt héten tette közzé a gyűjteményét digitális formában a világhálón.

A második állomás mindenképpen London, pontosabban a Victoria and Albert Museum, amelynek Epic Iran (Lenyűgöző Irán) című összeállítása lesz az év első nagy blockbustere. A tárlat a tervek szerint februártól várja az érdeklődőket, de a dátum a koronavírus-helyzet miatt minden bizonnyal csúszik. Ám mivel eredetileg is augusztus végéig tartották volna nyitva a kiállítást, így ha végre beindul az élet, ez sem fog elmaradni.

A Victoria and Albert Museum nagy feladatot vállal magára: Irán ötezer éves történelmét mutatja be 350 tárgyon keresztül.

Szintén Londonban látható márciustól júniusig egy nagyszabású Dürer-tárlat Dürer kalandjai: egy reneszánsz művész utazása címmel a National Galleryben. A szervezők döntése értelmében a kiállítás később továbbutazik az aacheni Ludwig Museumba, ott október végéig lesz látogatható. A témája találó, hiszen azokról az időkről szól, amikor az utazás nehéz, veszélyes és drága mulatság volt (a 15. század végén, a 16. század elején). Albrecht Dürer viszont éppen ebben az időszakban utazta körbe Európát. Ötleteket és technikákat gyűjtött, tanult, kapcsolatokat épített, kereste a megrendelőket, és folyamatosan reklámozta magát. A kiállítás ezeknek az utazásainak az életművére gyakorolt hatását mutatja be.

Fotó: GropiusBau

Ajánlott beírni a naptárba Jajoi Kuszama retrospektív anyagának debütálását is, amely először Berlinben lesz látható. A Gropius Bau márciustól augusztusig várja a kultúrarajongókat. Innen aztán Izraelbe repül a tárlat, hogy a Tel Aviv Museum of Artban 2021 novembere és 2022 áprilisa között minden érdeklődő megtekinthesse.

A tárlat a japán képzőművész nyolc fontos kiállítását idézi meg, amelyeket 1952 és 1983 között rendeztek. Jajoi Kuszama a világ egyik legjelentősebb kortárs művésze, a szürrealizmus, a pop-art és a minimalizmus vegyül a munkáiban.

A kiállításon megidézik az általa tervezett Végtelen tükörszobában készült szelfijeit is.

Az év egyik várva várt eseménye lesz a Vermeer-kiállítás Drezdában márciustól júniusig, már csak azért is, mert a rendezők igyekeztek a holland aranykor ikonjának összes fontos alkotását kikölcsönözni. A sztárkép a város múzeumának restaurált festménye, a festékréteg alatt röntgensugarakkal fedeztek fel egy rejtett Ámor alakot.

Spanyolország sem készül tétlenül a vírusmentes időkre, Madridban a Thyssen-Bornemisza Múzeumban áprilistól augusztusig Georgia O’Keeffe festményeiben lehet gyönyörködni. Ez a tárlat ősszel átköltözik a párizsi Centre Pompidouba, majd télen Bázelbe, a Fondation Beyeler kiállítótérbe.

Apropó, Párizs! Az idei másik nagy durranás a régóta tervezett Botticelli-kiállítás a francia fővárosban.

Mivel ez eleve szeptember közepén nyílna, jó esély van rá, hogy a tervek szerint meg is valósul. Az olasz reneszánsz művész, Sandro Botticelli munkáit bemutató, nagyszabású tárlat a festő amerikai és európai gyűjteményekben található remekműveit is felvonultatja.

kiállításturizmus művészet múzeumok kiállítás
Kapcsolódó cikkek