Összesen 35,9 millió dolláros (11,4 milliárd forint) rekordáron kelt el Van Gogh Szalmaboglyák című akvarellje a Christie’s aukciósház impresszionista árverésén a múlt héten New Yorkban. 

Az akvarellkép egy texasi olajmágnás, a tavaly 99 évesen elhunyt Edwin L. Cox gyűjteményéből került vissza a piacra, de kalandos az előtörténete is. A képet 1913-ban vásárolta meg Max Meirowsky német gyáriparos, aki 1938-ban Amszterdamba menekült a nácik elől, és a képet egy párizsi műkereskedőre bízta, aki eladta azt Alexandrine de Rothschildnak, a híres bankárcsalád egyik tagjának. 

Rothschild Svájcba menekült, gyűjteményét a nácik elkobozták. 

Azt, hogy mi történt a festménnyel a második világháború után az 1970-es évekig, nem tudják. Cox 1979-ben vásárolta egy New York-i galériától. 

Vincent van Gogh: Szalmaboglyák

Fotó: Leemage via AFP

A Christie’s szakértője szerint a Szalmaboglyák Van Gogh egyik legnagyobb hatású papírképe, amely valaha is piacra került. 

Az 1888-ra datált képet a festő életének utolsó éveiben festette. Az aukciót megelőzően az akvarell a londoni Christie’sben – az amszterdami Stedelijk Múzeum 1905-ös Van Gogh-retrospektív kiállítása óta először – volt nyilvánosan megtekinthető. 

Egy megegyezés keretében került a Christie’s aukciójára, a texasi olajkereskedő és a két zsidó műgyűjtő örökösei – akik különböző időpontokban birtokolták – megállapodtak, hogy aukcionálják a képet, és osztoznak a bevételen, de ennél többet nem hoztak nyilvánosságra.  

A Christie’s impresszionista árverésén több mint húsz alkotást árvereztek el, összesen 332 millió dollár értékben a manhattani Rockefeller Centerben. Az aukciós anyagban olyan szerzők képei szerepeltek, mint Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir és Berthe Morisot. 

A Los Angeles-i Getty Múzeum 53 millió dollárért vásárolta meg Gustave Caillebotte Fiatal férfi az ablakban című művét – ez több mint kétszerese a művész eddigi rekordárának, amely egy 2019-es aukción született, és 22 millió dollár volt. Az olajfestmény egy sötét öltönyös férfit ábrázol, aki a nézőnek háttal állva néz ki az ablakon egy távolodó női alak után.