A téli hónapok zárt terei változatlanul veszélyeztetik a művészeti vásárokat. A harmadik járvány sújtotta év elején is sorra jelentik be a művészeti vásárok elhalasztását a nemzetközi műkereskedelmi közegben. Az Artnet News összegyűjtötte az új dátumokat. A látszólag enyhébb, de fertőzőbb omikron-koronavírusváltozat gyors terjedése miatt számos, eredetileg januárra és februárra tervezett vásárt el kellett tolni a kora tavaszi vagy a melegebb nyári hónapokra.

Az elmúlt két hétben bejelentették a London Art Fair halasztását januárról az április 20–24-i új dátumra, az India Art Fairt Újdelhiben február helyett április 28-tól május 1-jéig rendezik meg, a párizsi Salon du Dessin és a Drawing Now pedig március helyett május 18–23., illetve május 19–22. között lesz megtartva.

Fotó: Tóth Dávid / Artnet News

A New York-i Outsider Art Fair február 3–6-ára halasztja rendezvényét a Metropolitan Pavilonban, és kötelezővé teszi az emlékeztető oltások igazolását. A New York-i Winter Show január 21-i megnyitóját pedig egyszerűen törölték, új időpont megjelölése nélkül. Az Artgenéve január utolsó hetéről átkerült március első hetére, bár a fejlődő svájci butikvásáron részt vevő 80 galéria közül nem mindegyik tudta átütemezni a részvételét, többen visszaléptek. 

A vásárok a döntéseiket nem a kormányzati korlátozásokkal indokolták, hanem az általános bizonytalanság érzése miatt tartanak az érdeklődés hiányától, és nem akarják a kiállító galériákat cserben hagyni.

Sarah Monk, a London Art Fair igazgatója így nyilatkozott az Artnetnek: „Szorosan együttműködtünk az Angliából és a világ más országaiból  jelentkező galériákkal annak érdekében, hogy 2022 áprilisában kiemelkedő vásárt rendezzünk, és pozitív visszajelzéseket kaptunk tőlük az új dátumra.” Az Indiai Művészeti Vásár pedig a business-to-business kiállítások kategóriájába tartozik, ezért kötelezően el kellett halasztani.  

Akad azonban néhány vásár, amelyeknek a megrendezése a tervek szerint halad. Kaliforniában a február közepén megnyíló Frieze Los Angeles és a FOG Design and Art, amely január 20. és 23. között zajlik San Franciscóban, megerősítette, hogy továbbmegy. A Szingapúrban jövő héten megnyíló S.E.A. Focus is a tervek szerint halad, csakúgy, mint az Art Basel Hong Kong, amelyre az idei év első negyedében, március 24. és 26. között kerül sor.

Kép: forrás: Artnet News