Az orosz hadsereg ukrajnai inváziójára reagálva átfogó gazdasági szankciókat vezetnek be az orosz kormánnyal kapcsolatban álló oligarchák ellen. A luxuscikkekkel kereskedő és a Phillips aukciósházat is tulajdonló orosz Mercury Group az amerikai ArtNews online műkereskedelmi magazinban megjelent nyilatkozata szerint  nem számít rá, hogy a szankciók hatással lesznek a működésére.  

Fotó: Philips.com

A Leonyid Fridljand és Leonyid Sztrunyin tulajdonában lévő holding luxusüzletláncot üzemeltet Oroszországban, övék a híres Gum áruház is, és 2008 óta ők az 1796-ban alapított angol aukciósház, a Phillips tulajdonosai. 

A New Yorkban, Londonban, Hongkongban és Genfben árverési csarnokot üzemeltető céget 60 millió dollárért vásárolták meg 2008-ban Simon de Purytól, és 2021-ben áttették a vállalat központját New Yorkba.

Fridljand és Sztrunyin neve nem szerepel azoknak az üzletembereknek a listáján, akiknek a vagyonát az Egyesült Államok és Anglia befagyasztja, bár még a szankciókkal nem sújtott üzletemberek is nehézségekbe ütközhetnek a jövőben. Ennek ellenére nem tartanak pénzügyi problémáktól, és azt állítják, hogy a Phillips nem folytat üzleti tevékenységet olyan személyekkel vagy intézményekkel, amelyekre a szankciók vonatkoznak.

Fotó: AFP / Tolga Akmen

Az Egyesült Királyság szankciókat jelentett be öt bank és Vlagyimir Putyin közvetlen köréhez tartozó orosz oligarchák ellen. Köztük van Gennadij Timcsenko energiamágnás, a Volga Group befektetési cég tulajdonosa, aki művészeti és kulturális projekteket is rendszeresen támogat, az építőipari és infrastrukturális beruházásokban érdekelt Borisz és Igor Rotenberg ellen pedig 2020-ban  műtárgyvásárlási szankciók megkerülése miatt indult vizsgálat.

A Phillips nyilatkozatban ítélte el Ukrajna invázióját: 

A művészeti világ többi tagjával együtt minket is megdöbbentettek és elszomorítottak a régióban kibontakozó tragikus események

 – mondta Stephen Brooks, a Phillips vezérigazgatója az ArtNewsnak adott nyilatkozatában. A Phillips aukciósház március 3-i árverésén a leütések utáni teljes, a házat illető jutalék bevételét felajánlotta az Ukrán Vöröskereszt javára: összesen 5,8 millió font értékben. 

Idén tavasszal Maezava Juszaku japán milliárdos éppen a Phillipsnél szándékozik eladni Jean-Michel Basquiat 1982-es Ördög című festményét, amelyet mindössze hat éve vásárolt meg a Christie’s aukcióján 57,3 millió dollárért. A tervek szerint a Phillips május 18-i New York-i kortárs művészeti árverésén, árgaranciával értékesítik majd a festményt. Basquiat kétségkívül az aukciós piac sztárjának bizonyult az elmúlt években, 2021-ben három műve kelt el 40 millió dollár feletti áron. Maezava a tehetős orosz gyűjtőkre is számítva választotta a festmény értékesítésére a Phillips aukciósházat, ám a háború az ő számításaiba is beleszólhat, bár a kép az ázsiai gyűjtők profiljába is beleillik.  Az alkotást a Phillips londoni, Los Angeles-i és Tajpeji irodájában is kiállítják, mielőtt május 18-án New Yorkban kalapács alá kerül. Basquiat aukciós rekordja 110,5 millió dollár, amit egy 1982-es festmény ért el a Sotheby’snél 2017-ben. Megvásárlója szintén a divat világában tevékenykedő japán milliárdos, Maezava volt, s a kép még mindig a tulajdonában van.