Másodjára, csökkentett áron sem sikerült eladni a római Villa Aurorát, amelyben Caravaggio egyetlen plafont díszítő freskója látható.

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP

A történelmi villát először három hónapja kínálták eladásra. A 2800 négyzetméteres házért jogi küzdelem folyik az Amerikában született Rita Boncompagni Ludovisi hercegnő és néhai férje, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg három fia között, idézte fel a The Guardian. 

Januárban 471 millió euróért bocsátották árverésre, de miután nem jelentkezett vásárló, csütörtökön 20 százalékkal csökkentve az árat, 377 millióért ismét piacra dobták.

Vásárló azonban ezúttal sem akadt rá.

A következő fordulót június 30-ra tervezik, újabb 20 százalékos engedménnyel, 301 millió eurós kikiáltási árral. Ha még ekkor sem kel el, a hercegnőnek és férje fiainak meg kell állapodnia egy még alacsonyabb árban. 

A potenciális vásárlónak a hercegnő ügyvédje szerint tízszázalékos foglalót kell letenni ahhoz, hogy részt vehessen a licitáláson, igazolnia kell, hogy ki tudja fizetni a vételárat és a teljes felújítási költséget, ami legalább tízmillió euró lesz. Az ügyvéd hozzátette: informálisan nagy az érdeklődés, még Bill Gates is megkereste őket, de a feltételeket egyelőre senki sem teljesítette. 

A villa és a hozzá tartozó birtok az olasz kulturális minisztérium védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy ha egy vásárló teljesítené a feltételeket, és bejelentkezik az árverésre, a leütési áron az államnak elővásárlási joga van az ingatlanra, és kulturális célra hasznosíthatja. Arról azonban nincs hír, hogy az állam élni kívánna ezzel a jogával.

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP

A negyvenszobás villában Caravaggio falfreskója Jupitert, Neptunuszt és Plútót ábrázolja. A villa kertjében egy Michelangelo-szobor is áll.

A házban található az a teleszkóp, amelyet a Ludovisi család Galileitől kapott, valamint egy olyan ajtó is, amely egykor egy velencei hadihajó egy darabja volt. 

A 72 éves hercegnő 2003-ban indította el a megüresedett villa restaurálását. Ennek köszönhetően megnyitották kapuit a diákok és kisebb civil csoportok számára, de négy évvel ezelőtt, a herceg halála után ismét bezárták a közönség előtt. A 77 évesen elhunyt herceg végrendeletében feljogosította az özvegyét, hogy addig éljen ott, ameddig kíván, valamint ha eladják a villát, annak árát az özvegy és a három fiú között osszák szét. A fiúk azonban jogi úton vitatják azt a rendelkezést, hogy az özvegy a villában élhessen.