A Harry Potter és a bölcsek köve című J. K. Rowling-regény első, kemény fedeles kiadása az előzetes becslés szerint akár 150 ezer fontért (68 millió forintért) kelhet el egy novemberi londoni árverésen.

Propstore Entertainment Memorabilia sale
Fotó: Andrew Matthews / PA Images

Az aukción, amelyet november 3. és 6. között rendeznek meg London belvárosában, a BAFTA székházában, mások mellett a regényből készült, 2001-ben bemutatott film egyik fontos kellékére, Harry (Daniel Radcliffe) varázspálcájára is lehet majd licitálni. Ez a relikvia a becslés szerint akár 30 ezer fontot (13,6 millió forintot) is megérhet egy gyűjtőnek.

Az árverést szervező, tévés és filmes relikviákkal foglalkozó Propstore vállalat több mint 1500 tételt készül eladni, összesen mintegy 11 millió font (5 milliárd forint) becsült áron.

Adózás és háború: mi lesz veled, filmipar? – VG Podcast

A koronavírus-járvány hónapjai alatt a magyar filmgyártás példaértékű erőfeszítések árán folyamatosan működni tudott. Most itt a következő nehézség, hiszen az iparágban sokan katás adózóként dolgoztak, és a szomszédunkban dúló háború távol tarthatja az amerikai filmeseket. A Nemzeti Filmintézet gyártási igazgatójával, Pesti Ákossal beszélgettünk.

Christopher Reeve 1978-tól 1987-ig viselt Superman-jelmezéért 250–500 ezer font (113–227 millió forint) közötti árat várnak, a Dave Prowse Darth Vader-jelmezéhez járó kesztyű pedig a becslések szerint 150-250 ezer fontos (68-113 millió forint) áron kelhet el. De számos más film kellékei, köztük James Bond- és Gladiátor-relikviák is szerepelnek a kínálatban.

Az aukción személyesen, telefonon és online is lehet licitálni.

A világ legdrágábban értékesített filmes relikviája érdekes módon nem egy sci-fi, akció- vagy történelmi filmből került ki, hanem egy 1955-ös romantikus vígjátékból. Ez a filmtörténeti emlék nem más, mint a Hétévi vágyakozás című filmben híressé vált fehér ruha, amelyet Marilyn Monroe viselt a legendás metrószellőzős jelenetben. 

A ruha 5,6 millió dollárért került kalapács alá, ami a jelenlegi árfolyamon több mint 2,3 milliárd forintnak felel meg.

Fotó: Francois Guillot / AFP

A második legdrágább filmes kellék, amelyet valaha elárvereztek, a harmadik és negyedik James Bond-filmben szereplő, ezüstszínű Aston Martin DB5, amelyért 4,6 millió dollárt fizetett egy lelkes rajongó.

Évente több százmillió forintot termel a magyar filmexport – VG Podcast

A jelen filmipara kissé a fast fashion ruhapiacra kezd hasonlítani, hiszen az érkező produkciók egy-két hónap moziszereplés után szinte a feledésbe is merülnek, jöhet a következő hollywoodi blockbuster. Természetesen egy magyar alkotásnak nem a profit a célja, hanem a kultúra öregbítése. Ennek ellenére évente több százmillió forintot termel a filmexport Magyarországon, és ebben a régebbi produkciók forgalmazása is benne van.