Több mint kilencven jelentős múzeum vezetője írta alá azt a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által közzétett nyilatkozatot, amelyben elítélték a klímavédelmi aktivisták műtárgyak elleni akcióit. Az aláírók között szerepel Laurence des Cars, a párizsi Louvre igazgatója, Miguel Falomir, a madridi Prado igazgatója, Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója, Richard Armstrong, a Guggenheim igazgatója, Martine Gosselink, a hágai Mauritshuis igazgatója, Max Hollein, a Metropolitan Múzeum igazgatója és Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója is.

Climate protesters demonstrate at the National Gallery in London LONDON, ENGLAND - OCTOBER 14: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "JUST STOP OIL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Climate protesters hold a demonstration as they throw cans of tomato soup at Vincent van Gogh’s ”śSunflowers”? at the National Gallery in London, United Kingdom on October 14, 2022. The gallery said that the work was unharmed aside from ”śsome minor damage to the frame. Just Stop Oil / Handout / Anadolu Agency (Photo by Just Stop Oil / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Just Stop Oil / Handout / AFP

Az elmúlt hetekben a nemzetközi múzeumi gyűjteményekben található műtárgyakat számos támadás érte. Az ezekért felelős aktivisták súlyosan alábecsülik, hogy milyen sebezhetők ezek a pótolhatatlan alkotások, amelyeket a világ kulturális örökségének részeként kell megőrizni. Bennünket, múzeumigazgatókat, akiket ezeknek a műtárgyaknak a gondozásával bíztak meg, mélyen megrázott az alkotások veszélyeztetése

– írták az ICOM német nemzeti bizottságának honlapján közzétett nyilatkozatban.

Just Stop Oil Block Whitehall in London LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 01: Just Stop Oil supporters sit on Whitehall after a group blocked the area outside Downing Street on their 32nd day of continuous protest to demand that the UK Government stops new oil and gas projects in London, United Kingdom on November 01, 2022. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Wiktor Szymanowicz / AFP

Hozzátették, hogy a múzeumok olyan helyek, ahol a legkülönbözőbb hátterű emberek párbeszédet folytathatnak, és amelyek így lehetővé teszik a társadalmi párbeszédet. Ebben az értelemben a múzeum mint intézmény alapvető feladatai – a gyűjtés, kutatás, megosztás és megőrzés – ma aktuálisabbak, mint valaha. Továbbra is kiállnak a kulturális örökséghez való közvetlen hozzáférés mellett. 

A múzeumot a társadalmi kommunikáció szabad tereként kell kezelni

– szögezik le a nyilatkozatban.

Környezetvédő aktivistákat vettek őrizetbe Amszterdamban

November elején mintegy ötszáz zöldaktivista rohanta meg az amszterdami Schiphol repülőtérnek azt a részét, ahol a magánrepülőgépek állomásoznak. A tüntetők többsége a rendőrségi felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt, közülük mintegy kétszázat előállítottak.

A brit Just Stop Oil klímavédelmi mozgalommal kapcsolatban álló aktivisták az elmúlt hónapokban azzal kerültek be a hírekbe, hogy kezüket a remekművek kereteire ragasztva akarták felhívni a figyelmet arra, hogy azonnali lépéseket kell tenni a klímaváltozás ellen.

Németországban, Ausztráliában, Spanyolországban és Olaszországban is voltak hasonló figyelemfelkeltő akciók. 

A közelmúltban például Claude Monet és Vincent van Gogh képeit öntötték le valamilyen folyadékkal. 

Szerencsére az alkotásokban nem esett kár, mert üveg mögött voltak, de értékes kereteik szintén sérülékenyek.

 

Pénteken a norvég rendőrség Twitter-üzenetben jelentette, hogy klímaaktivisták Edvard Munch A sikoly című képének keretéhez akarták ragasztani magukat az oslói Nemzeti Múzeumban. 

 

A közlemény szerint az akciót nem sikerült végrehajtani, a kísérlet miatt az olajkitermelés elleni Stopp oljeletinga csoport tagjait, egy finn, egy dán és egy német aktivistát őrizetbe vették.

A múzeumigazgatók nyilatkozatának kiadásával egy időben éppen az egyiptomi Sarm-es-Sejkben folyik az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27), amely a globális éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A Just Stop Oil megpróbálta megbénítani Anglia legforgalmasabb autópályáját

A Just Stop Oil klímaaktivista csoport egy kiterjedt akciót próbált meg végrehajtani Anglia legforgalmasabb autópályáján, az M25-ös úton. A demonstrációt előre bejelentették, a rendőrség pedig fel is lépett ellene, több mint harminc embert vettek őrizetbe. A Just Stop Oil közölte, hogy nem fog leállni, és bárhol, bármikor újra lecsaphat.

A Just Stop Oil aktivistái Franciaországban is megpróbáltak lezárni egy autópályát tiltakozásuk jeléül. A rendőrség kiérkezése előtt egy türelmetlen férfi végül saját kezébe vette az ügy megoldását, rést nyitott a protestálók élő láncán, majd elkezdte átterelni az autókat.