Mintegy kétszáz környezetvédő aktivistát állítottak elő az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren, a megmozdulás résztvevői az általuk legszennyezőbbnek vélt magánrepülőgépek használatának korlátozását követelték.

Hundreds of climate activists occupied the main hall for a few hours, while other activists outside blocked private jets. During a disrupted mass action organized by Greenpeace Netherlands and Extinction Rebellion, to demand a climate plan for the airport. In Amsterdam, on November 5th, 2022.
Fotó: Romy Arroyo Fernandez / AFP

Ahogy arról a VG beszámolt, tegnap közel 500 zöldaktivista rohanta meg az amszterdami Schiphol repülőtérnek azt a részét, ahol a magánrepülőgépek állomásoznak, és több gép felszállását is megakadályozták, a kerekeik elé ülve. A demonstrálók magánrepülőgépekhez láncolták magukat, mások a reptér termináljában hívták fel az utazni készülők figyelmét a légi közlekedés okozta környezeti ártalmakra.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben vasárnap kezdődő, az ENSZ közel kéthetes COP27 éghajlatváltozási konferenciáját megelőzően tartott megmozdulás résztvevői kevesebb repülőgép indítását, a vonatközlekedés fejlesztését, valamint az általuk szükségtelennek vélt rövid távú járatok megszüntetését és a magángépek használatának korlátozását követelték.

A tüntetők jelentős része a rendőrségi felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt, közülük mintegy kétszázat előállítottak.

Az aktivisták azért vették célba a magánrepülőgépeket, mert a Greenpace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez az egyik legszennyezőbb, továbbá az egyik legkönnyebben kiváltható közlekedési forma. Mint mondták, az üdülőhelyekre tartó magánjáratok népszerűsége gyorsan nőtt a koronavírus-járvány megjelenése óta.

A magánrepülő-kölcsönző vállaltok szerint ügyfeleik el akarják kerülni a zsúfolt utasszállító gépeket és a többórás várakozásokat. Egy tanulmány szerint 2022 első kilenc hónapjában mintegy 16 147 magánjárat szállt fel az amszterdami és a rotterdami repülőtérről, szemben a 2019-es év egészében feljegyzett 14 672-vel.

Noha a két légikikötőből induló és érkező magánrepülőgépekből származó szén-dioxid-kibocsátás viszonylag kis részét teszi ki a Schiphol által termelt teljes kibocsátásnak, a szintje közel megegyezik 40 ezer személyautóéval Hollandiában – olvasható a tanulmányban.

Börtönbüntetést kaptak a képrongáló klímaaktivisták

A Just Stop Oil elnevezésű kampánycsoport aktivistái október közepén paradicsomlevest öntöttek Van Gogh Napraforgók című festményére legújabb klímakampányukban, majd a galéria falához ragasztották magukat. Egy holland bíróság két hónap szabadságvesztésre ítélte őket.