A Just Stop Oil (JSO) aktivistái tiltakozást szerveztek az M25-ös autópálya több szakaszára. Ez Anglia legforgalmasabb autópályája. A tüntetéseket az éghajlatváltozás ellen küzdő aktivisták előre jelezték a londoni rendőrségnél és az Országos Autópálya Zrt.-nél, és arra kérték a szerveket, hogy rendeljenek el 30 mérföld per órás sebességkorlátozást az autópályán. A rendőrség fellépett a tüntetőkkel szemben, és közleményük szerint 35 embert letartóztattak – írta a BBC. A Just Stop Oil aktivistái annak ellenére folytatják az akciót, hogy a rendőrök egymás után veszik őrizetbe őket. 

Fotó: AFP

A tüntetést és demonstrációt az M25-ös autópályára a COP27 nemzetközi éghajlatváltozásról szóló egyiptomi tárgyalások idejére szervezték. A Metropolitan Police (Met Police – London és környéke területi rendőrsége) parancsnokának asszisztense, Matt Twist azt mondta: 

a JSO akciója nem tüntetés, hanem bűncselekmény, és ígéretet tett rá, hogy az érintetteket a lehető leggyorsabban bíróság elé állítják. 

 

A gazdag országok fizetnének a szegényeknek a klíma romlásáért

A most kezdődő klímacsúcson megvitatják azt is, hogy a gazdag országoknak kompenzálniuk kellene az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett szegény államokat. A napirendi pont várhatóan vitákat robbant majd ki.

Ez egy jelentős és összehangolt akció volt, amely az M25-ös egészén nagy fennakadást okozott

– mondta Twist. A demonstrációk az autópálya londoni, surrey-i és kenti csomópontjait érintették. Sok tüntető felmászott az autópálya fölött futó állványszerkezetekre, hogy molinókat és transzparenseket függesszen ki. A rendőrség szerint 14 embert kellett speciális csapatoknak eltávolítaniuk ezekről az állványokról.

Az egyik ilyen pontról egy Louise nevű tüntető osztott meg egy videót, amelyben arról beszélt, hogy miért vesz részt a demonstráción.

A kormány elárulja a fiatalságot, akiknek nem lesz jövőjük. Nem kellene itt lennem, ha a kormány teljesítené a kötelességét. Amit mi kérünk, az az, amit a tudósok kérnek, és amit az Egyesült Nemzetek Szervezete kér. Hány embernek kell még elmondania, hogy nincs élhető jövőnk, ha továbbra is engedélyezik az olaj- és gáztermelést? 

– hangzik el a felvételen. A videó a cikk végén megtekinthető.

Just Stop Oil Target Bank of England in London
LONDON, UNITED KINGDOM - OCTOBER 31: Just Stop Oil supporters sprayed paint onto the Bank of England on their 31st day of continuous protest to demand that the UK Government stops new oil and gas projects in London, United Kingdom on October 31, 2022. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Met Police közölte, hogy mindent megtesznek a klímaaktivisák azonosítására és letartóztatására. Vasárnap három személyt tartóztattak le, akiket a közrend megzavarásának tervezésével vádolnak.

Az akcióban részt vevők tevékenysége teljes mértékben kimeríti a tiltakozáshoz való jogot 

– mondta Twist.

A Surrey Police munkatársa, Graham Barnett szerint a békés tiltakozásokat támogatni kell, de a Just Stop Oil tevékenysége túlmutat ezen.

Bár a demonstrációk békések voltak, a hatásuk aránytalanul nagy volt a közösségre nézve 

– mondta Barnett.

A Just Stop Oil tájékoztatása szerint tevékenységük április elsejei kezdete óta már 2000 támogatójukat tartóztatták le, és öt tagjuk jelenleg is börtönben van. 

A Just Stop Oil azt akarja, hogy a kormány adja fel több mint száz új olaj- és gázprojekt engedélyezésével kapcsolatos terveit 2025-ig, 

és tegyen többet a növekvő energiaszámlákkal küzdő emberek megsegítéséért. A csoport a weboldalán megjelent posztjában azt írja, hogy az M25-ös elleni akciójuk nem egyszeri tiltakozás volt, és bármikor, bárhol újra lecsaphatnak.