Üveggel kell védeni számtalan műkincset a klímaaktivisták gyakori demonstrációi miatt, és ez a múzeumi belépők árának emelését vonja maga után – közölte Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter vasárnap. A tárcavezető közleményben hangsúlyozta, hogy „a festményeinket, installációkat, múzeumaink és gyűjteményeink alkotásait és épületeit célba vevő értelmetlen és alaptalan erőszak azonnali beavatkozást igényel”.

Fotó: AFP

Gennaro Sangiuliano hangsúlyozta, hogy első lépésként üveggel fedik a jelentősebb festményeket. Hozzátette, mivel hatalmas művészeti örökségről van szó, a költségek is jelentősek lesznek, így elkerülhetetlenné válik a belépőjegyek árának emelése.

A világ múzeumigazgatói összefognak a Just Stop Oil ellen – Ma Munch Sikolyát akarták tönkretenni

A Múzeumok Nemzetközi Szövetségének nyilatkozatát Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója is aláírta.

Megjegyezte, kevesek erőszakos fellépése az olaszokat sújtja, főleg azokat, akik szívesen járnak kiállításra. 

Olaszországban a klímatüntetők első akciója július 22-én volt, amikor a firenzei Uffizi képtár előtt transzparensekkel tüntettek,

majd fiatalok hozzáragasztották magukat Sandro Botticelli Tavasz című festményéhez. A reneszánsz mesterműben semmilyen kár nem keletkezett, mert azt is üveg védi.

Ezt követően több olasz múzeumban történt hasonló akció. Legutóbb a héten Milánóban liszttel borították be azt a kiállított autót, amelynek festése Andy Warhol alkotása.