Orosz katonák által hátrahagyott tárgyakat is gyűjt az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeum –tudósított Kijevből a The Guardian. A tavalyi orosz invázió kezdetén az ostromlott Kijevben lebontották a múzeumi kiállításokat és biztonságos helyre vitték a műtárgyakat. A nyugati országrészbe szállították, illetve az alagsorban helyezték el azokat. A kurátorok két hónapig dolgoztak a kiállított 20 ezer műtárgy mentésén. Majd áprilistól már az ukrán hadsereg által visszafoglalt területeket járták, és gyűjtötték az orosz katonák hátrahagyott tárgyait. Az első rohamsisakokat és védőszemüvegeket Irpinben egy kiégett orosz katonai járműben találták. 

kijevi múzeum
Fotó: kijevi múzeum / Facebook

Az orosz invázió egyéves évfordulóján, február 24-én a mariupoli Azovstal acélmű tavalyi pusztító ostromáról szóló kiállítást nyitották meg a látogatók előtt. 

Nagyon megrázó a tárlat, minden nap jönnek a meggyilkoltak szülei, és virágot hagynak itt, ahol régen a szkíta műtárgyak voltak a kiállítóteremben

– mondta Natalya Lykhytska tárlatvezető. 

kijevi múzeum
Fotó: kijevi múzeum / Facebook

A múzeum legújabb, április elején megnyílt kiállítása az észak-ukrajnai Csernyihiv külvárosában található Iahidne faluról szól, ahol 368 lakos több mint egy hónapig kényszerült az általános iskola szűk pincéjébe. Szörnyű körülmények között tengődtek, miközben a megszálló oroszok az épület felső szintjeit használták főhadiszállásként. A kiállításon gyermekrajzok és játékok is láthatók, valamint az alagsor falainak reprodukciója, amelyen az ott tartottak számba vették a napok múlását és az elhunytakat.