Jane Birkin angol énekesnő, színésznő és modell 1946-ban született Londonban, és Párizsban hunyt el vasárnap. Birkin színésznőként kezdte karrierjét olyan, a filmtörténetet átalakító filmekben, mint Antonioni 1966-os Nagyítása. Egy filmforgatáson ismerkedett meg 1968-ban a neves francia színész-énekessel, Serge Gainsbourg-val, akivel aztán az életük is összefonódott, közös lányuk született, a mára neves színésznővé érett Charlotte Gainsbourg. 

A pár legemlékezetesebb közös dala az 1969-es Je t’aime… moi non plus című dal.

Jane Birkin
Forrás: Getty Imeges


Birkin brit származása ellenére megkerülhetetlen francia divatikonná nőtte ki magát, jellegzetes stílusa több divatházat megihletett, sokan utánozták.  

A Hermes divatház vezetője 1981-ben egy repülőúton ismerkedett meg Jane Birkin színésznővel, és a közös repülés alatt annyira összebarátkoztak, hogy tervezett neki egy táskát. Ennek a táskának a variánsait kezdték rendelni a celebek. Minden egyes Birkin táska egyedi, kézzel készült és személyre szabott. Az anyaguk is többféle, strucc, gyík vagy krokodilbőr, a zárjuk 18 karátos arany vagy palládium, és opcionálisan kérhető  gyémántdíszítés.  A Hermes táskák közül egyébként a másik legkeresettebb modell a Grace Kelly színésznő által a harmincas években befuttatott Kelly táska.

A Hermes Birkin kézitáskák vonzereje a globális világjárvány ellenére is erős maradt, ami azt jelenti, nemhogy nem esett vissza az eladásuk, hanem a Birkin táska viszonteladói rekordszintű eladási prémiumokról számoltak be a járvány idején.

Tavaly novemberben a Christie’s egy aukcióján egy krokodilbőr Birkin táskát 390 ezer dollárért adtak el, ez lett az aukciósház történetének legdrágább Birkin táskája. Ezt csak egy Kelly táska múlta felül, amely közel 450 ezer dollárért kelt el.

Az „egyszerűbb” Birkinek 50-100 százalékos növekedéssel kelnek el, a gyűjtői darabok rendre megtízszerezik az árukat.

A Hermes, a francia luxuscikkeket gyártó cég évente korlátozott mennyiségben gyárt Birkin táskákat, amelyek ára 9000 dollártól 500 ezer dollárig terjed. Egy Birkin táska beszerzése közvetlenül a Hermestől köztudottan kihívást jelent, gyakran hírességek vagy hűséges vásárlók számára tartják fenn, akik jelentős vásárlási múlttal rendelkeznek. Ezért ezeknek a táskáknak a viszonteladási értéke megbízható mutatója a bennük rejlő tartós keresletnek és kizárólagosságnak.