Még drágább lehet a csokoládé
A főbb árupiaci termékek közül a legnagyobb áremelkedést a kakaó piacán jegyezték fel tavaly. A Bloomberg szerint, a december 28-i jegyzéseket figyelembe véve, 28 százalékkal drágult a csokoládé fő alapanyaga. Az árfelhajtó tényezők között a globális növekedéssel összefüggő aggodalmak és a kereskedelmi háború következményeitől való félelem mellett a legnagyobb termelő, Elefántcsontpart számára nehézséget okozó száraz időjárást említették, ahol a korábbi 2 millió tonnás termés-előrejelzést 1,985 millióra csökkentették. Más területeken – Kelet-Afrikában és Ázsiában – a piaci szereplők kedvezőnek ítélték a feltételeket. A kakaó drágulása rányomta bélyegét az édességipari cégek tevékenységére. A Nestlénél 20 százalékkal emelkedtek az alapanyag- és a szállítási költségek, ennek hatását egyéb területeken elért megtakarítással igyekeztek kompenzálni.


